Takaisin

Liikenneministerit tavoittelevat sopua yhtenäisistä EU-ajokorteista

Liikenneministerit tavoittelevat sopua yhtenäisistä EU-ajokorteista

Tiedote 24.03.2006 11.47 fi

Ajokorttien yhtenäistäminen koko Euroopan unionin alueella etenee merkittävästi, jos liikenneministerit pääsevät asiasta sopuun liikenneneuvostossa 27. maaliskuuta Brysselissä. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen osallistuu kokoukseen.

Kansallisten ajokorttien vaihtamiselle yhteen EU-ajokorttiin on suunniteltu peräti 26 vuoden siirtymäaikaa. Tarkoituksena on vaikeuttaa ajokortin väärentämistä, parantaa liikenneturvallisuutta ja helpottaa unionin kansalaisten vapaata liikkumista.

Jos ministerit hyväksyvät ajokorttidirektiiviä koskevan ehdotuksen, asia siirtyy Euroopan parlamentin käsittelyyn. Suomi on suhtautunut myönteisesti ajokorttien yhtenäistämiseen.

Liikenneneuvosto käy periaatekeskustelun siitä, miten laajalti palvelusopimusasetusta tulisi soveltaa joukkoliikenteessä. Suomen kanta on ollut, että rautatieliikenteessä päätökset kansallisen henkilöliikenteen avaamisesta kilpailulle tulisi säilyttää jäsenmailla. YTV-alueen rautatieliikenteen kilpailuttamisen Suomi voi kuitenkin hyväksyä, jos siirtymäajat ovat riittävän pitkät. Linja-autoliikenteessä Suomi pitää tärkeänä nykyisten seutu- ja kaupunkilippusopimusten säilymistä.

Ministerit keskustelevat komission esittelemästä liikenneturvallisuusohjelman välikatsauksesta. Ohjelman toimenpiteillä pyritään puolittamaan tieliikenteen kuolonuhrien määrä EU:ssa vuoteen 2010 mennessä.

EU:n ja Yhdysvaltojen välisten lentoliikennesopimusneuvottelujen edistymisestä neuvosto kuulee komission tiedonannon. Komissio esittelee myös katsauksen SESAR-yhteisyrityksen perustamisesta. Yritys kehittäisi eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää SESAR:ia, jonka on tarkoitus vähentää ruuhkia EU:n ilmatilassa.Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. (09) 160 28325 tai 040 779 3436
tiedottaja Mikko Nikula, puh. (09) 160 28623 tai 040 707 8042