Takaisin

Liikenneopettajien koulutusta halutaan lisätä

Liikenneopettajien koulutusta halutaan lisätä

Tiedote 26.01.2007 09.54 fi

Liikenneopettajien koulutuksen aloituspaikkoja tulee lisätä pikaisesti. Tutkinnon asema pitää vakiinnuttaa osaksi ammatillista koulutusjärjestelmää. Näin toteaa liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä.

Työryhmä ehdottaa, että koulutuksen aloituspaikkoja olisi vähintään 120. Nyt koulutuksen aloittaa vuosittain 80 opiskelijaa.

Liikenneopettajat työskentelevät mm. autokouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa sekä kuljettajantutkinnon vastaanottajina. Autokoululiiton selvityksen mukaan autokouluihin tarvittaisiin jo nyt 130 uutta opettajaa. Ammatillista kuljettajakoulutusta antavissa oppilaitoksissa vajaus on noin 30. Liikenneopettajien tarve kasvaa, kun raskaan kaluston kuljettajien perustason ammattipätevyysvaatimukset tulevat voimaan vuosina 2008 ja 2009.

Koulutuksen asema vakiinnutettava

Työryhmän mukaan liikenneopettajien koulutukselle tulee saada vakiintunut asema osana ammatillista koulutusjärjestelmää. Tällä turvataan koulutuksen rahoitus. Nyt koulutus on toteutettu erillisjärjestelyin harkinnanvaraisella rahoituksella. Tämä on haitannut mm. koulutuksen kehittämistä ja suunnittelua. Koulutuksen järjestämisen luvasta tai luvista päättäisi opetusministeriö.

Jatkossa tulee selvittää, olisiko tutkinto ammatillinen perustutkinto vai erikoisammattitutkinto. Koulutus tulisi toteuttaa edelleen aikuiskoulutuksena. Siihen kuuluisi myös pakollista valmistavaa koulutusta, esimerkiksi kasvatustieteellisiä opintoja. Koulutuksen kesto pitenisi noin kahteen vuoteen nykyisestä puolestatoista vuodesta.

Tutkinnon jälkeen opettaja voisi opettaa B-luokan henkilöautokortin suorittavia. Nykyinen opettajakoulutus antaa pätevyyden A-, B- ja C-ajokorttiluokkien kuljettajaopetuksen antamiseen.

Työryhmän mukaan koulutuksen pääsyvaatimuksissa sekä opetuksessa tulisi korostaa opettajuutta ja vuorovaikutustaitoja. Miesvaltaiselle alalle toivotaan samalla lisää naisia.

Nykyään liikenneopettajaksi voi opiskella Ammatillisen opettajakorkeakoulun Liikenneopetuskeskuksessa Hämeenlinnassa. Ruotsinkielinen liikenneopettajakoulutus on järjestetty yhteistyössä Åbo Akademin kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa.

Autokouluissa vakituisia liikenneopettajia on noin 900. Ammatillisen kuljettajakoulutuksen opettajia on 330.


Lisätietoja:
hallitusneuvos Eija Maunu, (09) 160 28571 tai 040 716 4140