Takaisin

Liikkujan viikko käyntiin – Autoton päivä jälleen 22.9.

Liikkujan viikko käyntiin – Autoton päivä jälleen 22.9.

Tiedote 16.09.2005 15.21 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö tiedottavatKansainvälinen Liikkujan viikko käynnistyy 16. syyskuuta ja huipentuu torstaina 22. syyskuuta vietettävään Autottomaan päivään. Teemaviikkoon liittyviä tapahtumia järjestetään Suomessakin yli 30 paikkakunnalla.

Tempauksien tavoitteena on herättää suomalaiset miettimään liikkumistaan ja liikkumisvalintojensa vaikutuksia ympäristöön ja omaan terveyteen. Kuntien ja kaupunkien lisäksi paikallisia tapahtumia on järjestämässä myös eri liikunta-, terveys- ja muut kansalaisjärjestöt sekä oppilaitokset.

Kansainvälisen Liikkujan viikon teema on tällä kertaa "Clever Commuting", mikä tarkoittaa järkevää liikkumista työ- ja koulumatkoilla ja kannustaa vaihtoehtoisten liikkumistapojen kuten pyöräilyn, kävelyn, joukkoliikenteen ja kimppakyytien käyttöön. Tämän ydinteeman myötä Liikkujan viikko pyrkii osaltaan vähentämään liikenneruuhkia ja liikenteestä johtuvien kasvihuonekaasupäästöjä sekä parantamaan taajama-asukkaiden elämänlaatua ja terveyttä.

Helsingissä ympäristöministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö osallistuvat omilla infoteltoillaan Autottoman päivän viettoon Esplanadin puistossa, jossa Helsingin kaupunki järjestää pitkin päivää liikunta- ja kulttuuripainotteista ohjelmaa niin lapsille kuin vähän varttuneemmillekin.

Tänä vuonna kansainvälisen Liikkujan viikon ja Autottoman päivän valmistelu liittyy Muotoilun vuoteen niin, että Autoton päivä toteutetaan pääkaupungissa yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa. Valtakunnallisesti huomiota kiinnitetään erityisesti lasten liikkumisen ohjaamiseen. LIIKKIS!-kilpailuun osallistumalla koulut voivat laatia omat liikkumissuunnitelmansa, joista parhaat palkitaan rahapalkinnoin lokakuussa.

Viime vuonna Autotonta päivää vietettiin Suomessa 33 paikkakunnalla. Kansainvälisesti autottomaan päivään osallistui noin 800 kaupunkia ja sitä edeltävän Liikkujan viikon tapahtumia järjestettiin noin 1 300 paikkakunnalla ympäri Eurooppaa.

Arjen tavarankuljetuksen apuväline -ideakilpailun voittajat julkistetaan

Autottomana päivänä julkistetaan myös Arjen tavarankuljetuksen apuväline -ideakilpailun voittajat. Kilpailun palkintojenjako järjestetään Helsingissä torstaina 22.9. klo 11.30 Espan lavalla. Avoimen ideakilpailun tarkoituksena oli etsiä luovia ratkaisuja arkimatkojen tavarankuljetuksiin. Paras idea palkitaan 1 000 eurolla ja seuraavat kolme 750, 500 ja 250 euron palkinnolla.

Lisätietoja verkossa:

www.autotonpaiva.fi ja www.22september.org
Helsingin autoton päivä: www.hel.fi/uutiset/tiedotteet/2005/autoton.html
Liikkis-kisa: https://www.lvm.fi/broken-link?oldLink=http://www.autotonpaiva.fi/page.php?page_id=23

Lisätietoja:

Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9444
Tutkija Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 1602 8661
Teollinen muotoilija Mari Siikonen, puh. (09) 6158 1366 ja 040 514 9592 (kilpailu)