null Liikkujan viikon teemana ilmanlaatu ja puhdas liikkuminen

Liikkujan viikon teemana ilmanlaatu ja puhdas liikkuminen

Tiedote 10.09.2008 13.00 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö ja tiedottavat

Kansainvälinen Liikkujan viikko käynnistyy 16. syyskuuta ja huipentuu maanantaina 22. syyskuuta järjestettävään Autottomaan päivään.

Tänä vuonna viikon teemana on ilmanlaatu ja puhdas liikkuminen. Teema muistuttaa puhtaan ilmanlaadun merkityksestä terveydellemme. Kasvava energiantarve ja liikenne lisäävät ilmansaasteita, jotka ovat terveydellinen riski yhä useammalle kaupunkilaiselle. Tuoreimpien arvioiden mukaan jopa yli 1000 ihmistä vuodessa kuolee Suomessa ennenaikaisesti ilman epäpuhtauksien takia.

Liikkujan viikko haastaa päättäjät pohtimaan vaihtoehtoja nykyiselle liikkumiskulttuurillemme. Lisäksi kampanja kannustaa pohtimaan omien liikkumistottumusten vaikutusta ilmanlaatuun ja joukko- tai kevyenliikenteen kulkumuotoja oman auton vaihtoehtoina.

Liikkujan viikko on Euroopan komission tukema maanosan laajuinen kampanja, jonka tavoitteena on edistää ympäristön ja terveyden kannalta kestäviä liikkumisvalintoja.

Viikkoa vietetään tänä vuonna noin 1200 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Suomessa tapahtumia järjestetään useilla eri paikkakunnilla. Esimerkiksi Turussa järjestetään Autottomana päivänä esteetön ympäristötaideteoskävely ja Jyväskylässä avataan paikallisliikennekeskus. Helsingissä Autotonta päivää vietetään jälleen yleisötapahtumana Esplanadin puiston ympäristössä.

Suomessa autotonta päivää on vietetty vuodesta 2000 saakka ja Liikkujan viikkoa vuodesta 2003 lähtien.

* Liikkujan viikko ja Autoton päivä (www.liikkujanviikko.fi)
* European Mobility Week (www.mobilityweek.eu)

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28560 tai 0400 153 745, etunimi.sukunimi@mintc.fi

Ylitarkastaja Tarja Lahtinen, ympäristöministeriö, puh. 050 362 2068, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi