Takaisin

Liikkujan viikon teemana Kadut kansalle - Autoton päivä Suomessa kahdeksatta kertaa

Liikkujan viikon teemana Kadut kansalle - Autoton päivä Suomessa kahdeksatta kertaa

Tiedote 12.09.2007 12.34 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö
Ympäristöministeriö

Kansainvälinen liikkujan viikko käynnistyy 16. syyskuuta ja huipentuu lauantaina 22. syyskuuta järjestettävään Autottomaan päivään.

Tänä vuonna viikon teemana on "Kadut kansalle". Tarkoitus on herättää ajatuksia siitä, mitä varten kaupunkiemme kadut on rakennettu. Liikkujan viikon ja autottoman päivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, kuinka arkipäivän liikkumisvalinnat vaikuttavat ympäristöön ja omaan terveyteen.

Teemaviikko haastaa kunnat ja kaupungit testaamaan uusien liikenneratkaisujen, kuten jalankulkualueiden tai uusien bussikaistojen, toimivuutta ja vastaanottoa käyttäjien näkökulmasta. Kuntia kannustetaan tekemään Liikkujan viikon aikaisista kokeiluista pysyviä käytäntöjä myös teemaviikon jälkeen.

Liikkujan viikolla nostetaan esiin myös nyky-yhteiskuntamme riippuvaisuus henkilöautoista. Aiheesta käydään muun muassa keskustelua Ota kantaa.fi - verkkosivuilla 17.-29.9.2007.

Liikkujan viikko on Euroopan komission tukema maanosan laajuinen kampanja, jonka tavoitteena on edistää ympäristön ja terveyden kannalta kestäviä liikkumisvalintoja.

Vuonna 2006 Liikkujan viikkoa vietettiin yli 1300 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Tapahtumiin osallistui yhteensä reilut 200 miljoonaa kansalaista 38 maassa. Suomessa autotonta päivää vietettiin viime vuonna 15 kaupungissa. Tämän lisäksi Liikkujan viikon tapahtumia järjestettiin eri puolilla Suomea nelisenkymmentä.

Suomessa autotonta päivää on vietetty vuodesta 2000 saakka ja Liikkujan viikkoa vuodesta 2003 lähtien.

Lisätietoja:
Tutkija Outi Väkevä, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 1602 8661 tai 040 770 4844, etunimi.sukunimi@mintc.fi.
Yli-insinööri Leena Silfverberg, ympäristöministeriö, puh. 020 490 7154, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Liikkujan viikko (liikkujanviikko.fi)
European mobility week(mobilityweek.eu)
Keskustelu autoriippuvaisesta kaupunkirakenteesta 17.-29.92007 Valtionhallinnon keskustelufoorumilla (otakantaa.fi)