null Lindén: Älyteknologian keinoin energiansäästön kimppuun

Lindén: Älyteknologian keinoin energiansäästön kimppuun

Tiedote 01.04.2009 10.30 fi

Tieto- ja viestintätekniikka tulisi viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan valjastaa nykyistä tehokkaammin energian säästämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Olennaista on energiatehokkuuden parantaminen kaikissa toiminnoissa. Teknologia tähän on jo osin olemassa.

Lindén puhui aiheesta FiCom ry:n ICT ja ympäristö -seminaarissa 1. huhtikuuta.

- Esimerkiksi rakennusten, energiaverkkojen ja liikenteen energiankäytön tehostamista älykkään teknologian keinoin tulisi tarkastella yhteistyössä eri alojen kesken. Tämä edellyttää ennakkoluulotonta, toimialojen rajat ylittävää yhteistyötä, Lindén esitti.

Toisaalta myös ICT-alan on oltava valmis ottamaan haaste vastaan. Tietoverkkojen on oltava laadukkaita ja vastattava tietoliikenteen moninkertaisiksi kasvaviin tarpeisiin.

ICT-ala aiheuttaa maailmanlaajuisesti noin kaksi prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä. Osuuden uskotaan jopa kaksinkertaistuvan lähivuosina. Alan toimijoiden olisikin etsittävä mahdollisuuksia pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

- Vaikka ICT-sektorilla on tiedostettu sen omasta toiminnasta syntyvä hiilijalanjälki, on tarkoituksenmukaisempaa tarkastella sitä, kuinka ala voisi vaikuttaa loput 98 prosenttia hiilidioksidipäästöistä tuottavien toimialojen päästökuormaan, Lindén sanoi.

- Eräiden arvioiden mukaan tieto- ja viestintäteknologia voi vähentää Euroopan kokonaisenergiankulutusta jopa 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, Lindén muistutti ja lisäsi, ettei EU:n asettamia päästö- ja energiatehokkuustavoitteita edes saavutettaisi ilman ICT-teknologioita.

- Aina säilyy tarve palveluille, joita ei voi siirtää verkkoon. Monia tuotteita tai palveluita voidaan toteuttaa kuitenkin toisin, jos vain uskalletaan irtautua vallitsevista tavoista ja ajatella asiaa toisesta näkökulmasta, Lindén huomautti.

Lähiaikoina toteutuvana esimerkkinä Lindén mainitsi sähköisen laskutuksen. Tavoitteena on, että valtaosa suomalaisista laskuista siirtyy verkkoon vuonna 2010. Myös kokousmatkustusta voidaan vähentää merkittävästi videoneuvotteluilla.

Lisätietoja
ylitarkastaja Timo Kievari, puh. (09) 160 28620 tai 0400 593 706