Lindén kannattaa tekstiviestien ja datan verkkovierailujen hintakattoa

Tiedote 23.09.2008 15.50 fi sv en

Viestintäministeri Suvi Lindén kannattaa Euroopan komission 23. syyskuuta hyväksymää uutta asetusehdotusta matkaviestinnän verkkovierailumaksujen hintasääntelystä. Puhelujen lisäksi hintakatto on tarkoitus ulottaa myös tekstiviesteihin ja dataan.

Nyt voimassa olevaa hintasääntelyä jatkettaisiin vuoteen 2013. Toisessa EU-maassa soitettujen ja vastaanotettujen puheluiden hintakatto alenee vuosittain.

Lindén on tyytyväinen komissaari Viviane Redingin ehdotukseen.

- Suomi on edelläkävijämaa datan hinnoittelussa. 3G on kuitenkin tuonut kansalaisten arkeen yllättäviä kustannuksia. Siksi pidän perusteltuna, että EU:n sisällä hintasääntely ulotetaan myös dataan, Lindén painottaa.

Komissio haluaa datasiirron hinnoitteluun suurempaa läpinäkyvyyttä, kuten hintatiedoteviestejä sekä kuluttajan mahdollisuutta määritellä etukäteen maksimihinta, jonka jälkeen palvelu keskeytyisi.

Komissio esittää datalle kesästä 2009 alkaen tukkuhintakattoa, joka olisi euron megabittiä kohden. Komissio ei kuitenkaan esitä datasiirron vähittäishintojen sääntelyä.

- On ensiarvoisen tärkeää varmistua siitä, että hintojen alennuksista hyötyy viime kädessä myös tavallinen kuluttaja. Tästä syystä tulisi vakavasti harkita, olisiko datan verkkovierailuhintoja säänneltävä myös vähittäistasolla, Lindén huomauttaa.

Komissio esittää, että toisessa EU-maassa soitettujen puhelujen minuuttihinnat laskisivat kesään 2012 mennessä enintään 34 senttiin ja vastaanotettujen puheluiden hinnat enintään 10 senttiin.

Uutta asetusehdotuksessa on siirtyminen kohti sekuntipohjaista hinnoittelua. Operaattori saisi veloittaa asiakkaalta enintään 30 sekunnin kiinteähintaisen jakson, jonka jälkeen olisi siirryttävä sekuntihinnoitteluun.

Asetusehdotus laajentaisi hintasääntelyn tekstiviesteihin. Heinäkuun alusta 2009 alkaen toisesta EU-maasta lähetetty tekstiviesti saisi maksaa korkeintaan 11 senttiä. Tekstiviestin vastaanottamisen tulisi olla maksutonta.

Ehdotuksen voimaantulo edellyttää jäsenmaiden sekä Euroopan parlamentin hyväksyntää. Aikataulu on tiukka, jos asetus halutaan saada voimaan ennen ensi kesänä pidettäviä Euroopan parlamenttivaaleja. Tällä hetkellä voimassa oleva asetus on määräaikainen ja sen voimassaolo päättyy kesällä 2010, ellei uutta asetusta sitä ennen hyväksytä.

Lisätietoja

erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324 tai 0400 500 822
neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rantala, (09) 160 28585 tai 050 344 3400