null Lindén: Koko maan kattavat 3G-verkot parantavat tietoturvallisuutta

Lindén: Koko maan kattavat 3G-verkot parantavat tietoturvallisuutta

Tiedote 04.05.2011 14.00 fi

Matkaviestinnän turvallisuuden takaamiseksi tulisi kolmannen sukupolven 3G-verkot ulottaa koko maan kattaviksi, viestintäministeri Suvi Lindén toteaa.

Lindén puhui aiheesta Viestintäviraston, Huoltovarmuuskeskuksen ja liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä tietoturvaseminaarissa 4. toukokuuta. Seminaarissa käsiteltiin kriittisen infrastruktuurin suojaamista ja muun muassa matkaviestimiin kohdistuvia tietoturvauhkia.

- On selvää, ettei mikään teknologia ole ikuisesti haavoittumaton. Nyt vanhentuva GSM-tekniikka on tullut tähän pisteeseen. Muun muassa tämän vuoksi on tärkeää, että Suomessa investoidaan laadukkaisiin, ajanmukaisiin ja turvallisiin tietoliikenneverkkoihin, Lindén sanoi.

Tutkijat ovat onnistuneet murtamaan GSM-puhelinten ja tukiasemien välisessä liikenteessä käytettävän salauksen uuden tietokoneohjelman ja etukäteen laskettujen salausavaimistojen avulla alle minuutissa. Seminaarissa demonstroitiin tällainen hyökkäys.

Käytännössä GSM-verkkojen laiton ja rangaistava salakuuntelu edellyttää vaadittavien työkalujen ja laitteiden lisäksi syvällistä tietoa verkkojen teknisestä toteutuksesta ja suuren määrän esityötä, seminaarissa todettiin.

- Suomalaisten operaattoreiden mukaan 3G-verkkojen kattavuus on lähitulevaisuudessa yhtä laaja kuin nykyisellä GSM-verkolla. Tämä kehitys on omiaan lisäämään myös puhe- ja dataliikenteen tietoturvaa, sillä uudemman teknologian salausominaisuudet ovat luonnollisesti vanhaa tekniikkaa edistyneempiä, Lindén huomautti.

Lisätietoja
eritysavustaja Anna Anttinen 09 160 28324

Lisätietoja tilaisuudesta
neuvotteleva virkamies Timo Kievari 0400 593 706