Lindén: Laajakaistasta koko kansan peruspalvelu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2008 10.48
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén haluaa nostaa kaikkien saatavilla olevan laajakaistayhteyden perusnopeutta lakimuutoksella. Näin parannettaisiin merkittävästi erityisesti syrjäseutujen yhteysnopeuksia.

Laajakaistaseminaarissa 7. toukokuuta puhunut Lindén on jo käynnistänyt hankkeen viestintämarkkinalain muuttamiseksi. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Nykysäännösten mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus internet-yhteyteen, jonka nopeus on 30-50 kilobittiä sekunnissa. Lindén pitää välttämättömänä, että ns. yleispalveluvelvoite päivitetään pikaisesti vastaamaan tietoyhteiskuntakehityksen vaatimuksia.

Lindénin tavoitteena on ensivaiheessa vähintään yhden megabitin yhteys kaikkialla maassa, mikä tarkoittaisi 20-kertaista nopeutta nykyiseen yleispalveluvelvoitteeseen verrattuna. Myöhemmin nopeudet seuraisivat tietyin ehdoin enemmistön käytössä olevaa yhteysnopeutta.

Viestintäministeri on antanut kansliapäällikkö Harri Pursiaisen tehtäväksi selvittää, miten laajakaista saadaan jokaiseen kotitalouteen.

- Haluan selvityksen mm. siitä, mitä eri rahoitusvaihtoehtoja voitaisiin käyttää syrjäseutujen laajakaistatarjonnan ja muiden viestintäpalveluiden varmistamisessa, Lindén totesi.

Lindén kuitenkin korostaa lähtökohdan olevan se, että palvelut tulee tarjota jatkossakin pääosin kaupallisesti. - Julkinen valta ei voi hyväksyä yrityksiltä kermankuorinta-asennetta.


Laajakaistastrategiat
päivitetään

Asiantuntijaseminaarissa puhunut Lindén käynnisti valtakunnallisen ja maakunnallisten laajakaistastrategioiden uudistamisen.

- Maakunnat ja kunnat ovat teleyritysten ohella tehneet keskeisen työn parantaakseen laajakaistan saatavuutta. Tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi on kuitenkin päivitettävä muuttuneiden olosuhteiden mukaisiksi.

- Palvelut ja teknologia vaativat yhteyksiltä yhä enemmän, ja yhteysongelmat on ratkaistava myös taajamien ulkopuolella. On tärkeää luoda suomalainen malli, jolla edistetään ja nopeutetaan valokaapeliyhteyksien rakentamista haja-asutusalueilla, Lindén huomautti.

Lindén on käynnistänyt strategiatyön tueksi tutkimushankkeen, jossa selvitetään erilaisten maatilojen, tyypillisten maaseutuyritysten sekä maaseudun muun elinkeinoelämän tietoliikennetarpeet ja riippuvuus luotettavista yhteyksistä.

Viestintäministeri puuttui myös TeliaSoneran suunnitelmaan luopua syrjäseutujen lankaverkoista. Lindén tulee pitämään kiinni siitä, etteivät kenenkään palvelut heikkene.

- TeliaSonera on ilmoittanut sitoutuvansa vähimmäisvaatimuksiin, mutta listaa täsmennetään hyvitysten ja talouskohtaisten selvitysten osalta. Edellytän, että yleispalveluvelvoitetta noudatetaan siihen asti, kunnes konkreettisesti siirrytään uuden teknologian palveluihin, Lindén totesi.

Lisäksi Lindén on pyytänyt TeliaSoneraa jatkamaan nykyisen yleispalveluvelvoitteen nopeudet ylittävien laajakaistaliittymien myyntiä ainakin siihen saakka, kun langaton laajakaista kattaa asianomaiset alueet.


Lisätietoja

viestintäministerin erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324, 0400 500 822