Lindén: Lasten ja nuorten mediavalmiuksien kehittäminen avainasemassa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2008 12.26
Tiedote

Yhteistyötahot laajasti kokoava lasten ja nuorten mediafoorumi on aloittanut työnsä. Foorumilta odotetaan uusia keinoja, joilla edistetään lasten ja nuorten valmiuksia toimia sähköisessä viestintäympäristössä. Tarkoituksena on myös etsiä ja esittää toimia internetin haitallisiin ilmiöihin puuttumiseksi.

Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan mediafoorumin on ensimmäiseksi tehtävä kattava arvio siitä, millä tavoin sähköisen viestinnän voimakas lisääntyminen ja muuttuvat käyttötavat vaikuttavat lasten ja nuorten arkeen. Lisäksi on arvioitava, millaiseksi mediaympäristö muuttuu lähivuosina.

- Tulevan kehityksen arvioiminen on oleellista, jotta osaamme mahdollisimman hyvin ennakoida tarvittavia toimia. Pohjatyössä on tärkeää kuulla laajasti ja monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita, Lindén korosti avatessaan mediafoorumin ensimmäisen kokouksen 23. huhtikuuta.

- Lapset ja nuoret eivät ole vain passiivisia media kuluttajia. He haluavat osallistua, kokeilla ja olla aktiivisessa kanssakäymisessä muiden kanssa. Nuorten sosiaalinen verkostoituminen tapahtuu nykyään yhä enemmän netissä, eikä ole tiettyyn paikkaan tai aikaan rajoitettua, Lindén luonnehti.

Tämä voi Lindénin mukaan johtaa siihen, että lapset joutuvat mediaympäristöissä tilanteisiin, joihin eivät ole valmistautuneet.

- He joutuvat tekemään ratkaisuja, joihin heillä ei kehitystasostaan johtuen ole tarpeellista tietoa, taitoa ja kykyä - etenkään silloin, kun nämä ratkaisut koskevat heidän omaa turvallisuuttaan.

Lindén korostaakin medialukutaidon kehittämistä: - Lapset ja nuoret on opastettava tekemään havaintoja ja valintoja sekä arvioimaan sisältöjen eri merkityksiä. Lisäksi on tärkeää opetella kriittistä suhtautumista luettuun, kuultuun ja nähtyyn.

Mediafoorumi toimii arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan alla ja sen toimikausi kestää vuoden 2010 loppuun asti. Foorumi kokoontuu laajassa kokoonpanossaan seuraavan kerran syksyllä. Sitä ennen foorumi voi järjestää pienryhmätapaamisia tiettyjen esille nousevien aiheiden ympäriltä.

Lisätietoja:

erityisavustaja Aleksi Randell, puh. 0400 500 822
mediafoorumin puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies
Kirsi Miettinen, puh. (09) 160 28570, 0400 719 629.