Lindén: Yhteiskunnan nähtävä sosiaalisen median mahdollisuudet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2008 9.32
Tiedote

- Sosiaalinen media vaikuttaa jo nyt merkittävällä tavalla kansalaisten arkeen, yritysten liiketoimintaan ja koko yhteiskuntaan. Siksi on tärkeää, että kykenemme ymmärtämään tällaisia uusia ilmiöitä sekä kehittämään niiden pohjalta lisäarvoa tuottavia palveluja kansalaisille, sanoo viestintäministeri Suvi Lindén.

Lindén puhui aiheesta Sosiaalisen median seminaarissa 4. syyskuuta. Seminaarin tarkoituksena oli avata keskustelua sosiaalisen median mahdollisuuksista saada aikaan uudenlaista vuorovaikutusta yhteiskunnassa, organisaatioissa ja yhteisöissä.

Sosiaalinen media tarkoittaa verkkopalveluja, joiden suosio perustuu käyttäjien tuottamaan ja jakamaan sisältöön. Esimerkkejä ovat muun muassa keskustelupalstat, blogit, podcastit ja wikit eli verkkosivustot, joiden sisältöä käyttäjät voivat itse muokata. Sosiaalista mediaa edustavat myös verkkoyhteisöt kuten Facebook, MySpace ja YouTube.

- Tällaiset verkkopalvelut ovat monille arkinen kommunikaation ja yhteisöllisen toiminnan väline. Internetin verkkoyhteisöistä on tullut myös merkittävä ja radikaali muutosvoima, viestintäministeri huomautti.

Organisaatioille palvelut ovat tarjonneet mahdollisuuden innovoida, muuttaa toimintatapaa ja kehittyä. Lindénin mukaan sosiaalista mediaa voitaisiin julkisella sektorilla käyttää paitsi tiedon ja palvelujen jakamiseen, myös aktivoimaan kansalaisia osallistumaan. Samassa yhteydessä Lindén toi kuitenkin esille myös huolensa internetin haitallisten sisältöjen vaikutuksista ja tietoturvasta.

- Arjen toimintojen ja vuorovaikutuksen siirtyessä yhä laajemmin verkkoon on huolehdittava siitä, että kansalaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet ja riittävät valmiudet toimia tieto- ja viestintäteknisissä ympäristöissä, Lindén korosti.

Hän muistutti myös yksityisyyden ja tietosuojan merkityksestä tilanteessa, jossa kansalaisista ja heidän liikkeistään verkossa kerääntyy yhä enemmän henkilö- ja tunnistetietoja.


Lisätietoja

erityisavustaja Aleksi Randell, puh. (09) 160 28324, 0400 500 822


Tallenne tilaisuudesta ministeriön verkkopalvelussa seminaarin päättymisen jälkeen.