null Linja-autoliikennetyöryhmä selvitti joukkoliikenteen toteuttamisvaihtoehtoja

Linja-autoliikennetyöryhmä selvitti joukkoliikenteen toteuttamisvaihtoehtoja

Uutinen 10.05.2012 15.05 fi

Linja-autoliikenteen kehittämistä selvittäneen työryhmän mukaan joukkoliikenne voidaan järjestää joko markkinaehtoisesti tai EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisin mallein julkisen tuen avulla. Työryhmä on selvittänyt erilaisia malleja linja-autoliikenteen järjestämiseen joukkoliikennelain siirtymäajan jälkeen.

Työryhmä esittää, että EU:n palvelusopimusasetuksen (PSA) yleisen säännön käyttöönottoa ei ryhdytä valmistelemaan eikä lisäselvityksiä asiasta tehdä. EU-lainsäädännössä niin sanotulla yleisellä säännöllä voidaan poikkeustapauksissa säädellä markkinaehtoista liikennettä. Yleisellä säännöllä voidaan määritellä matkalipun enimmäishinta tietylle matkustajaryhmälle. Liikennöitsijälle korvattaisiin lipputuottojen ja liikennöintikustannusten ero.

Ministeri Merja Kyllönen kiittää työryhmän perusteellisesta selvityksestä.
- Selvityksessä on tutkittu erilaisia vaihtoehtoja ja siinä annetut suositukset ovat hyvä pohja joukkoliikenteen kehittämiselle, jota on jatkettava matkustajien tarpeista lähtien. Seutulipuista löytyy ratkaisu yhdessä alan kanssa. Yleistä sääntöä ei ole syytä ryhtyä valmistelemaan, toteaa ministeri Kyllönen.