Linja-auton rattiin voi päästä jatkossa jo 18-vuotiaana

Tiedote 29.08.2008 07.54 fi sv

Linja-autoa voi jatkossa ajaa 18-vuotiaana, ja D-ajokortin voi suorittaa B-luokan pohjalta. Aiemmin pohjaksi on vaadittu C-luokan kortti ja 21 vuoden ikä.

Ikärajan alentaminen helpottaa nuorten ammatillisen koulutuksen toteuttamista. Ammattipätevyyden ja B-kortin lisäksi vaaditaan linja-autonkuljettajan perustutkintokoulutus. Ilman perustutkintokoulutusta ikävaatimus on edelleen 21 vuotta.

Ammatillisen koulutuksen voi aloittaa heti peruskoulun jälkeen. Muutoksen arvioidaan myös lisäävän naisten hakeutumista alalle.

Linja-autokorttia koskevat muutokset tulevat voimaan 10.9.2008 ja kuorma-autokortin suorittamiseen liittyvät uudet asetukset 10.9.2009. Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina 28. elokuuta.

Muutokset liittyvät kuorma- ja linja-auton kuljettajille tuleviin ammattipätevyysvaatimuksiin. Linja-auton kuljettaminen edellyttää 10. syyskuuta lukien pääsääntöisesti myös ammattipätevyyskoulutusta.

Ajo-opetuksen sisältöä ja määrää tarkistetaan. C-luokan kuljettajaopetukseen tulevalla on oltava jatkossa valmiina B-luokan ajo-oikeus.

Autokoulun toisen vaiheen suorittaminen on pakollista ennen linja-autokortin saamista. Täten linja-autokortin voi saada käytännössä aikaisintaan puoli vuotta täysi-ikäiseksi tulon jälkeen.

C-luokan ajokortin oikeus tilapäisiin siirtoihin D- ja E-luokan kalustolla poistuu 10.9.2008 lukien. Poikkeuksena ovat ajoneuvojen huoltoon ja korjaamiseen liittyvät koe- ja siirtoajot sekä hälytys- ja liikennevalvontatehtävät.


Lisätietoja:

Hallitusneuvos Eija Maunu, puh. (09) 160 28571 tai 040 716 4140