Matkaviestinnän hinnoittelussa kansainvälisesti yhä epäkohtia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2004 10.28
Tiedote
Kilpailu kansainvälisillä matkaviestintämarkkinoilla toimii hyvin eri tavoin eri puhelulajeissa. Alhaisimmiksi hinnoitelluilla puheluilla on usein käytännössä korkeimmat kustannukset.

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä selvityksessä on vertailtu matkaviestinnän hinnoittelujärjestelmiä kilpailun, monopolin ja sääntelyn suhteen Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Jokaisesta maasta on tutkittu kahden suurimman matkapuhelinoperaattorin liittymiä. Tutkimuksen tarkoituksena on herättää keskustelua eri hinnoittelujärjestelmien eduista ja haitoista ja auttaa järjestelmien edelleenkehittämisessä.

Matkaviestinnässä on käytössä kaksi eri hinnoittelujärjestelmää. Päästä päähän -hinnoittelujärjestelmässä puhelulla on yksi hinta. Segmenttihinnoittelujärjestelmässä puheluhinta kiinteästä verkosta matkaviestinverkkoon on kaksiosainen; kiinteän verkon osuudelle on yksi hinta ja vastaanottavan matkaviestinverkon osuudelle on toinen hinta.

Päästä päähän -hinnoittelua käytetään maissa, joissa perinteisesti on ollut vain yksi operaattori ja uusia operaattoreita on tullut markkinoille myöhemmin. Segmenttihinnoittelua käytetään sellaisissa maissa kuin USA ja Suomi, joissa markkinoilla on ollut useita operaattoreita. EU:ssa vain Suomessa on käytössä segmenttihinnoittelu.

Selvityksen mukaan Suomen hinnoittelurakenne mahdollistaa matkaviestinverkkojen välisen kilpailun edullisine hintoineen. Selvitys osoittaa myös, että puhelut kiinteästä verkosta matkapuhelinverkkoon ovat kalliimpia kuin puhelut matkaviestinverkkojen sisällä. Edullisimmat minuuttihinnat löytyvät kilpailluista markkinoista eli verkon sisällä siirtyvistä puheluista. Suomea lukuun ottamatta korkeimmat hinnat löytyvät vähiten kilpailluista markkinoista, erityisesti matkaviestinverkkojen välisistä puheluista. Suomessa hinnoittelu eri verkkojen välillä on tasapainoista.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu lakiehdotus, jonka tarkoituksena on lisätä hinnoittelukilpailua Suomessa.


Matkaviestinnän hinnoittelu- ja yhteenliittämisjärjestelmien vertailu. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 30/2004.
Mobile Pricing and Interconnection Regimes 31/2004.
Myynti Edita Oyj, puh. 0204 5005. Raportit ovat myös pdf-muodossa ministeriön Internet-sivuilla osoitteessa www.mintc.fi/julkaisut.

Lisätietoja:
viestintäneuvos Kari T. Ojala, puh. (09) 160 28725, 0400 812 509