Takaisin

Meribiologian tutkimus Suomen ympäristökeskukseen

Meribiologian tutkimus Suomen ympäristökeskukseen

Tiedote 01.02.2008 14.24 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Ympäristöministeriö tiedottavat

Meribiologiaan liittyvä tutkimus ja operatiivinen toiminta on tarkoitus koota Suomen ympäristökeskukseen. Nykyisin tehtäviä hoitaa Suomen ympäristökeskuksen lisäksi Merentutkimuslaitos. Tavoitteena on vahvistaa kokonaisvaltaista näkökulmaa Itämeren tutkimukseen. Monet meren ongelmat ovat lähtöisin maalta.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen linjasivat merentutkimuksen tehtävien jaon 1. helmikuuta.

Suomen ympäristökeskukseen siirtyy noin puolet Merentutkimuslaitoksen runsaasta sadasta työntekijästä. Toinen puoli henkilöstöstä siirtyy Ilmatieteen laitokselle; heidän tehtäviinsä kuuluvat liikennealaa palvelevat tutkimus- ja operatiiviset toiminnot. Merentutkimusalus Aranda siirtyy meribiologiatehtävien mukana ympäristöhallintoon.

Ministerit sopivat myös siitä, että liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö perustavat merentutkimusta koordinoivan ryhmän. Mukaan kutsutaan kaikki keskeiset Itämeri-palveluja tai tutkimusta tuottavat tahot, kuten Geologian tutkimuskeskus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Metsähallitus sekä yliopistot.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä on valmistellut Ilmatieteen laitoksen ja Merentutkimuslaitoksen yhdistämistä nykymuodossa. Ympäristöhallinnon tehostamisen yhteydessä esiin nousivat kuitenkin edut, jotka saadaan, kun Itämeren kemian ja biologian toiminnot kootaan ympäristöhallintoon. LVM:n työryhmän työtä jatketaan ministereiden nyt linjaamalta pohjalta.

Lisätietoja:
ylijohtaja Pekka Plathan, LVM, puh. (09) 160 28340 tai 050 5668176
ylijohtaja Pekka Jalkanen, YM, puh. 020 490 7300