null Ministeri Berner arktisen ilmatieteen huippukokoukseen

Ministeri Berner arktisen ilmatieteen huippukokoukseen

Tiedote 19.03.2018 09.52 fi sv en

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner osallistuu arktisen ilmatieteen huippukokoukseen tiistaina 20. maaliskuuta Levillä. Kokouksen järjestää Ilmatieteen laitos. Tilaisuus on osa arktista superviikkoa ja Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskautta. Berner on yksi huippukokouksen pääpuhujista.

Huippukokous kokoaa yhteen arktisten maiden meteorologisten laitosten pääjohtajat sekä alan toimijoilta ympäri maailman. Kokouksen keskeisenä teemana on, millaista tietoa arktisista oloista tarvitaan ja kuinka ilmatieteellisten havaintojen saaminen ja välittäminen turvataan.

Ministeri Bernerin mukaan meteorologinen yhteistyö on yksi Suomen prioriteeteista Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella.

- Ilmatieteellisen tutkimuksen haasteena on selittää arktisen alueen monimutkaisia ilmaston palautemekanismeja. Tämä edellyttää laajaa yhteistyötä esimerkiksi avaruuden, ilmakehän, meren ja kylmyyden tutkijoiden välillä. Hyvänä esimerkkinä tästä on maailman ilmatieteen järjestön WMO:n aloite arktisen alueen ilmastokeskuksesta, jossa alueen ilmatieteen laitokset jakaisivat tietoja tuottaakseen yhteistä ilmastotietoa, Berner toteaa.

Ministeri Berner muistuttaa, ettei meteorologisen tiedon kehittyminen itsessään riitä, vaan tiedon ja palvelujen välittäminen edellyttää hyvin toimivia yhteyksiä ja viestintäverkkoja.

- Ilmatieteen laitos on luonut Sodankylän alueelle tutkimus- ja testialueen älyliikenteelle ja 5G-verkoille. Mikään näistä pilottiprojekteista ei onnistuisi ilman hyviä viestintäverkkoja. On muistettava, että älykäs liikenne on täysin riippuvainen paikkatietoon sidotuista tiesääpalveluista, Berner sanoo.

Lisätiedot tilaisuudesta

viestintäjohtaja Nina Kukkurainen, Ilmatieteen laitos, 029 539 2121