Ministeri Berner EU:n televiestintäneuvostoon

Tiedote 25.05.2016 11.02 fi sv en

Euroopan unionin viestintäministerit kokoontuvat Brysselissä 26. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Ministeri Berner osallistuu lisäksi kilpailukyky- ja viestintäministereiden lounastapaamiseen, jonka aiheena on digitaalisia sisämarkkinoita koskeva strategia. Suomi on yhdessä 13 muun jäsenmaan kanssa lähettänyt kirjeen komissiolle ja puheenjohtajamaa Hollannille. Jäsenmaat vaativat korkeaa kunnianhimoa digitaalisten sisämarkkinoiden, teknologioiden ja liiketoimintamallien kehittämiseen.

Televiestintäneuvoston pääaiheena on päätösehdotus, joka koskee 700 MHz:n taajuusalueen osoittamista langattoman laajakaistan käyttöön koko Euroopan unionin alueella. Pääsääntöiseksi takarajaksi esitetään vuotta 2020. Neuvostossa tavoitellaan asiasta yleisnäkemystä. Suomi kannattaa ehdotusta. Päätösehdotus koskee myös 700 MHz:n alapuolista UHF-taajuuskaistaa, jonka osalta Suomi kannattaa käyttömahdollisuuksien joustavoittamista kansallisten olosuhteiden perusteella.

Ministerit käyvät periaatekeskustelun sähköisen viestinnän sääntelyn uudistamisesta. Keskustelun tarkoituksena on tarjota poliittista ohjeistusta komissiolle tulevan ehdotuksen valmistelussa. Suomi pitää ehdottoman tärkeänä, että sääntelykehyksestä saadaan ajantasainen ja että tarpeetonta sääntelyä puretaan. Suomi edellyttää, että nykyinen huomattavan markkinavoiman sääntely korvataan joustavammalla sääntelyllä. Kuluttajansuojakysymyksissä tulisi Suomen mielestä turvautua yleiseen kuluttajansuojasääntelyyn.

Puheenjohtaja tiedottaa direktiiviehdotuksista, jotka koskevat julkisen sektorin elinten verkkosivustojen saavutettavuutta ja toimenpiteitä verkko- ja tietoturvajärjestelmien turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi komissio tiedottaa Internetin hallinnon kehityksestä. Neuvostossa esitellään myös seuraavan puheenjohtajamaa Slovakian työohjelma.

Lisätietoja:

osastopäällikkö, ylijohtaja Mikael Nyberg, p. 0295 34 2474

ylitarkastaja Maaria Mäntyniemi, p. 0295 34 2022