Ministeri Harakka: Data on ehtymätön luonnonvara myös vähäpäästöisessä tulevaisuudessa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2021 13.33 | Julkaistu suomeksi 23.9.2021 klo 15.51
Tiedote
Liikenne- ja viestintäfoorumi 2021 (Kuva: LVM)
Liikenne- ja viestintäfoorumi 2021 (Kuva: LVM)

Suomella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä ilmastoneutraalissa Euroopassa, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Liikenne- ja viestintäfoorumissa 20. syyskuuta 2021. Ymmärrämme yhteistyön voiman ja meillä on mahdollisuudet, jopa velvollisuus, ottaa tarjolla olevat työkalut käyttöömme.

Ministeri Harakka nosti puheessaan esille neljä teemaa: datan hyödyntämisen ja sitä koskevat pelisäännöt, hyvän sääntelyn merkityksen sekä ilmastonmuutoksesta syntyvistä haasteista selviytymisen.

Olemme siirtyneet datakapitalismin aikakauteen, mutta voimme vaikuttaa sen pelisääntöihin

Ministeri Harakan mukaan data on uusi tuotannontekijä. Datan hyödyntämistä ministeri pohti datakapitalismin, eli tiedon omistamisen ja hallitsemisen sekä niihin liittyvien valtakamppailujen, kautta. Johtavina toimijoina tällä hetkellä ovat suuret alustayhtiöt, mutta ministerin mukaan näin ei tarvitse olla.

- Data on ehtymätön luonnonvara, siksi tarvitsemme kansainvälisen sääntelykehikon henkilöön liitettävän datan omistamiseen, jakamiseen ja hyödyntämiseen. Nyt huomio on kiinnittynyt tietosuojaan, mutta se on vain ehdoton minimi, ministeri Harakka totesi.

Esimerkkeinä tällaisista hallintajärjestelmistä ministeri Harakka nosti esille valmisteilla olevan EU:n datahallintosäännöksen ja Suomen jo pitkään edistämät Oma data -aloitteet, jotka antavat yksilölle työkaluja oman henkilöön liitettävän datan hyödyntämiseen.

Fiksu regulaatio ja osaaminen ovat uusia tuotannontekijöitä

Ministeri Harakka nosti osaamisen ja hyvän sääntelyn ja hallinnon nykyaikaisiksi tuotannontekijöiksi datan rinnalle. Osaaminen mahdollistaa kaikki muut resurssit, ja siksi siihen on panostettava. Sääntelyn osalta ministeri korosti siltä vaadittavaa laatua. Kun politiikka ohjaa taloutta, sen on ohjattava oikein, näkemyksellisesti ja uusia mahdollisuuksia luoden.

- Viisas sääntely ja julkisen ja yksityisen vilpitön vuoropuhelu ovat vaivihkaa rakentaneet Suomeen toimintamallin, jossa isoja asioita tapahtuu sen kummemmin metelöimättä, ministeri Harakka kuvasi.

Esimerkkinä tällaisesta yhteistyöstä liikenteen saralla ovat valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma, kolmen ilmansuunnan raidesuunnitteluyhtiöt ja suurten kaupunkien MAL-sopimukset vuosiksi eteenpäin. Viestinnän puolelta ministeri nosti esille 5G-verkkoja koskevan sääntelyn. Valtioneuvostotasolta ministeri nosti esille juuri perustetun ministerityöryhmän, jonka tehtävänä on ohjata digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämistä.

Hyvä sääntely ja yhteistyö tuottavat ennakoitavuutta ja luotettavuutta ja mahdollistavat rajallisten resurssien käytön tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Työmaan ministeri Harkka sen sijaan näkee kyberturvallisuudessa:

- Teimme keväällä kaksikin hallituksen periaatepäätöstä, joissa keskityttiin kyberuhkiin eli hyökkäyksiltä suojautumiseen sekä keinoihin, joilla suomalainen kyberala voisi saada tukevamman otteen satojen miljardien eurojen markkinoista. Emme saaneet tähän riittävästi panostusta ensi vuoden budjetissa, joten matkasaarnaaminen jatkuu.

- Kun yhteiskunta on yhä riippuvaisempi datan ohjaamista kriittisistä toimialoista, kuten sähkö- ja energiaverkoista, kyberturvallisuus on huomioitava ja rahoitettava aivan alkuvaiheesta lähtien. Yhteiskunnan kriittisten verkkojen on oltava turvallisiksi suunniteltuja, ministeri Harakka painotti.

Irtautuminen fossiiliriippuvaisuudesta

Ilmastonmuutokseen ministeri Harakka siirtyi toteamalla, että data on tie öljyn jälkeiseen fossiilittomaan tulevaisuuteen. Ministerin mukaan on mahdoton kuvitella, että saavuttaisimme ilmastotavoitteemme ilman digitaalisaatiota ja ison datan hyödyntämistä. Siksi liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu ICT-alan ilmastostrategia.

Parannukset ICT-alan energiatehokkuudessa ja laitteiden kiertotaloudessa pienentävät datateknologian jalanjälkeä. Digitalisaation lisääminen kaikessa muussa toiminnassa pienetäisi jalanjälkeä edelleen. Esimerkiksi logistiikassa digtalisaatio tehostaisi toimintaa siten, että sama määrä tavaraa kulkisi pienemmällä liikennemäärällä.

Ministeri myös pitää liikenteen sähköistämistä ilmastotekona, sillä meillä on mahdollisuus luoda kotimainen ekologinen ja eettinen arvoketju, raaka-aineista tuotteiksi. Liikenne on Harakan näkemyksen mukaan ottanut aimo harppauksen tavalla, joka tarjoaa kasvua, työtä ja hyvinvointia ja on myös sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Foorumin teemana on ilmastonmuutos ja kehittyvät yhteydet ja palvelut

Ilmastonmuutoksella on voimakas vaikutus liikenteeseen ja viestintään. Liikenne- ja viestintäfoorumin teemana on ilmastonmuutos ja sen myötä muuttuvat liikenteen ja viestinnän tarpeet ja kehittyvät palvelut.

Ministeri Harakan puheen lisäksi foorumissa keskustellaan kansliapäällikkö Minna Kivimäen kanssa ja kuullaan Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Jussi Kaurolan, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtajan Kirsi Karlamaan ja Väyläviraston pääjohtajan Kari Wihlmanin keskustelu. Foorumin lopuksi kuulemme Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden Jaakko Nuottokarin ja Hannele Korhosen vuoropuhelun siitä, miten liikenne- ja viestintäsektorilla voidaan varautua muuttuvaan ilmastoon.

Liikenne- ja viestintäfoorumista suora verkkolähetys

Liikenne- ja viestintäfoorumi on liikenne- ja viestintäministeriön kutsuseminaari, joka järjestetään vuosittain liikenteen ja viestinnän vaikuttajille. Vuoden 2021 foorumin ministeriö järjestää yhdessä Ilmatieteen laitoksen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston kanssa ja se pidetään kokonaan verkkotilaisuutena.

Tilaisuudesta on suora lähetys tapahtumasivustolla kello 13.00-15.00. Tallenne tilaisuudesta tulee liikenne- ja viestintäministeriön YouTube-kanavalle. Tilaisuus on tulkattu viittomakielelle.

Keskustelua tilaisuuden aikana käydään tapahtuman keskustelukanavalla. Twitterissä keskustelua voi käydä hashtagilla #LVF2021.

Lisätietoja:

Ministeri Timo Harakan haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Marjo Jäppinen, p. 0400 804 730, marjo.jappinen (at)gov.fi