null Ministeri Harakka: Joukkoliikenteen jatkotuki tarkastelussa

Ministeri Harakka: Joukkoliikenteen jatkotuki tarkastelussa

Tiedote 24.09.2020 16.10 fi

Paikallisbussit Kuopiossa (Kuva: Juha Tuomi/Rodeo)

Seuraamme ja selvitämme joukkoliikenteen tuen mitoitusta, vastaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) kannanottoon joukkoliikenteen lipputulojen menetyksistä.

Eduskunta myönsi kesäkuussa koronatilanteen vuoksi julkisen henkilöliikenteen palveluiden ostoon ja kehittämiseen 100 miljoonan euron lisämäärärahan. Rahoituksella tuetaan joukkoliikenteen palvelutasoa koronatilanteessa sekä pyritään varmistamaan nykyisten joukkoliikenteen kehittämishankkeiden jatkuvuus.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisee kesäkuussa myönnettyä tukea koskevat päätökset ensi viikon keskiviikkona, 30. syyskuuta. Vaikka tukisumma on ennätyksellinen, se kattaa vain osittain koronan aiheuttamia kaupunkien sisäisen ja kaupunkien välisen joukkoliikenteen tappioita. 

- Ministeriö seuraa yhteistyössä Liikenne- ja viestintäviraston kanssa tuen jakautumista ja kohdentamista sekä arvioi jatkotuen tarvetta. Asiaan palataan seitsemännen lisätalousarvion yhteydessä käytävissä neuvotteluissa, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo.

Koronakriisin vaikutuksia joukkoliikenteelle tullaan huomioimaan myös syksyn aikana ensimmäisen 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelutyössä. Liikennejärjestelmätyön tavoitteiden mukaisesti Suomessa joukkoliikenne on jatkossakin toimivaa, turvallista ja kestävää.

Lisätietoja:

erityisavustaja Matti Sadeniemi, p. 040 586 7234