Takaisin

Ministeri Huovinen haluaa uudistaa satamalainsäädännön

Ministeri Huovinen haluaa uudistaa satamalainsäädännön

Tiedote 09.05.2006 11.26 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen haluaa käynnistää pikaisesti satamalainsäädännön uudistamisen. Hanke jäi muutama vuosi sitten odottamaan komission satamapalveludirektiiviä.

- Nyt kun EU:n direktiivi on rauennut, voidaan työ aloittaa uudelleen, Huovinen totesi Helsingissä pidetyillä satamapäivillä.

Huovisen mukaan tavoitteena on selkeyttää satamien yleinen lainsäädäntö ja yhtenäistää viranomaisten menettelyt. Satamapalveluihin ei kuitenkaan aiota puuttua. Lainsäädännön valmistelutyöryhmä käynnistetään alkusyksystä. Valmisteluun kutsutaan mukaan satamien intressiryhmät.

Huovinen pitää nykyistä satamalainsäädäntöä varsin puutteellisena tilanteessa, jossa satamia on muutettu osakeyhtiöiksi ja satamalaitoksia liikelaitostettu.

- Mielestäni tässä kehitysvaiheessa on hyvä tarkastella, miten liiketoiminta ja siihen kohdistuvat viranomaistehtävät ovat parhaiten järjestettävissä. Myös joitakin muita asioita voi olla tarpeen järjestellä lainsäädännöllisesti kestävämmälle perustalle, Huovinen huomautti.

Satamapalvelumarkkinoihin liittyy kysymys satamien määrästä. Sen ratkaisemisessa ei Huovinen pidä lainsäädäntöä oikeana eikä nykyaikaisena menetelmänä.

- Valtion toimintalinjana on mahdollistaa ympärivuotinen liikenne koko rannikolla. Satamien määrästä ja liikenteen suuntautumisesta päättävät viime kädessä asiakkaat, Huovinen muistutti.