Takaisin

Ministeri Huovinen: Liikennesaasteita vähennettävä myös taloudellisen ohjauksen keinoin

Ministeri Huovinen: Liikennesaasteita vähennettävä myös taloudellisen ohjauksen keinoin

Tiedote 13.01.2007 12.00 fi

- Liikennepolitiikan suuri haaste on hillitä ilmastonmuutosta. Suomen kasvihuonepäästöistä liikenteen osuus on noin viidennes. Tehtävän haasteellisuutta lisää, että ympäristönäkökohtien lisäksi liikennepolitiikassa pitää ottaa huomioon maan kilpailukyky. Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä ja myös kansalaisten osallistumista.

Näin totesi liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen puhuessaan Jyväskylässä SAK:n aluetoimikuntien seminaarissa 13. tammikuuta.

Huovisen mukaan liikennepäästöjä voidaan alentaa edistämällä joukkoliikenteen ja muiden kestävien liikennemuotojen käyttöä. Työsuhdematkalipun käyttöön otto on yksi näistä keinoista. Hyvä väline ovat myös kuljetusalan vapaaehtoiset energiansäästöohjelmat. Niitä on jo käytössä sekä joukkoliikenteessä että kuorma- ja pakettiautoliikenteessä.

- Ajoneuvojen energiatehokkuutta parannetaan ja CO2-päästöjä vähennetään pitkälti EU-yhteistyönä sekä autoteollisuuden omin toimin. Kansalliset keinot ovat rajallisia, koska emme ole autonvalmistajamaa. Käytettävissä on kuitenkin taloudellisen ohjauksen keinoja, mm. verotus, Huovinen sanoo.

Hänestä on tärkeää pyrkiä vähentämään liikennemääriä jo maankäytön suunnittelussa, alue- ja yhdyskuntasuunnittelussa sekä asunto-, elinkeino-, rakenne- ja veropoliittisia ratkaisuja tehtäessä.