Ministeri kiirehti globaaleja päästövähennystoimia

Uutinen 25.09.2013 08.46 fi

Ministeri Kyllönen ja ICAO:n neuvoston puheenjohtaja Roberto Kobeh sekä ICAO:n pääsihteeri Raymond Benjamin (Kuva: LVM)

Liikenneministeri Merja Kyllönen kannusti Kansainvälistä siviili-ilmailujärjestö ICAO:a etenemään rohkeasti lentoliikenteen kasvihuonekaasujen vähentämiseen tähtäävässä työssään.

Puheessaan ICAO:n yleiskokoukselle tiistaina ministeri Kyllönen näki, että yleiskokouksella on nyt todellinen mahdollisuus toimia.

- Lentoliikenne on ollut ensimmäinen liikennemuoto, joka on asettanut itselleen kunnianhimoiset globaalit päästötavoitteet. Nyt on aika ottaa ratkaiseva askel lupauksen täyttymiseen, ministeri Kyllönen sanoi puheessaan Montrealissa.

Kyllönen nosti puheessaan myös esiin toisen sukupolven vaihtoehtoisten lentopolttoaineiden kehitystyön ja totesi, että kestäviä vaihtoehtoja on jo olemassa. Nyt olisi varmistettava, että näitä saadaan mahdollisimman nopeasti käyttöön.

Ministeri Kyllönen tapasi yleiskokouksen yhteydessä myös ICAOn neuvoston puheenjohtajan Roberto Kobehin sekä ICAOn pääsihteerin Raymond Benjaminin. Ministeri Kyllönen otti myös tässä tapaamisessa esille vaihtoehtoiset polttoaineet ja biokerosiinin,jota tuotetaan Suomessa Neste Oilin jalostamolla.

- Vaihtoehtoiset polttoaineet vähentävät CO2-päästöjä ja on erinomaista, että ilmailuala sekä teollisuus aktiivisesti pyrkivät hyödyntämään uutta osaamista. Suomessa olemme edelläkävijöitä biokerosiinin valmistuksessa, kertoi ministeri Kyllönen tapaamisessa.

Kobeh piti erinomaisena, että vaihtoehtoisia polttoaineita kehitetään ja näki, että ICAO haluaa olla mukana edesauttamassa tätä kehitystä.