null Ministeri Kyllönen blogissaan: Henkilöliikenne ja joukkoliikenne isossa murroksessa

Ministeri Kyllönen blogissaan: Henkilöliikenne ja joukkoliikenne isossa murroksessa

Uutinen 13.03.2014 14.05 fi

Linja-auto (Kuva: Rodeo)

Joukkoliikenteen ja henkilöliikenteen murros on odottanut tulemistaan vuosikaudet. Nyt muutokset ovat vihdoin käynnistyneet ja muutostuskakin on ymmärrettävä, kirjoittaa liikenneministeri Merja Kyllönen blogissaan.

Joukkoliikenneuudistus ei muuta linja-autoliikenteen perusteita, toteaa Kyllönen. Liikennettä hoidetaan kesäkuun 2014 jälkeen edelleen eli ammattitaitoisten kuljettajien tarve ei katoa mihinkään. Matkustajille uudistuksen ei pitäisi edes näkyä. Reittien kilpailutuksen myötä bussin kyljessä voi lukea toisen firman nimi kuin aikaisemmin, mutta autot eivät edelleenkään aja itsekseen. Myös reitteihin voi tulla muutoksia ja on selvää, että joillakin reiteillä tarjonta paranee, joillakin heikkenee.

Henkilökuljetusuudistuksesta Kyllönen toteaa, että kokonaisuudistuksen kautta haetaan liikkumisvaihtoja myös niille alueille, joissa isommalle kalustolle ei riitä enää matkustajia, mutta yhteiskunnan järjestämissä muissa kuljetuksissa olisi tilaa. Tätä julkisten kuljetusten isoa remonttia valmistellaan parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriön johdolla, kuten hallitus edellyttää.

Kyllönen muistuttaa, että linja-autoala ei ole murroksessaan yksin, vaan koko henkilöliikenteen kenttä - takseja myöten - joutuu sopeutumaan uudenlaiseen toimintamalliin tulevina vuosina. Kun rahapussi ei ole pohjaton, on todella mietittävä miten saamme jatkossakin sekä leipää yrittäjille että palvelua asiakkaille.