Ministeri Luhtanen: Hyvät yhteydet alueiden elinvoiman ehto

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2004 9.35
Tiedote
Kunnossa olevat liikenneväylät ja nopeat tiedonsiirtoyhteydet auttavat alueita kehittymään. Liikenne- ja viestintäpalveluita parantamalla voidaan tukea yrittämistä ja työllistämistä. Näin todetaan liikenne- ja viestintäministeriön laatimassa alueiden kehittämissuunnitelmassa.

Raportin mukaan liikenne- ja viestintäpolitiikan alueellinen vaikuttavuus jää usein liian vähälle huomiolle. Alueiden elinvoiman kannalta liikenne- ja viestintäyhteydet ovat kuitenkin tärkeitä. Liikenne- ja viestintäverkot ovat myös keino lisätä alueiden ja asukkaiden tasa-arvoa.

Liikenne- ja viestintäministeriö lähtee suunnitelmassa siitä, että yleisten teiden ja rataverkon rahoitus tulisi hoitaa valtakunnallisesti. Ministeriö ei pidä hyvänä mallina sitä, että mm. perustienpidon rahat sisällytettäisiin valtion budjetissa keskitetylle alueellisten määrärahojen momentille. Tämä hämärtäisi vastuuta liikenneväylästöstä.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena L u h t a n e n katsoo, että ministeriöllä on nyt kaksi hyvää välinettä alueiden tukemisiin. Nämä ovat ministerityöryhmän liikenneinvestointiohjelma ja hallituksen laajakaistastrategia. Luhtasen mukaan alueiden kannalta on tärkeää toteuttaa mm. ministerityöryhmän ehdottamat kahdeksan liikenneväylien teemapakettia. Laajakaistaa edistetään valtakunnallisen suunnitelman ohella siihen kytketyillä maakunnallisilla strategioilla, joita laaditaan parhaillaan.

Postipalveluissa lähtökohtana on maanlaajuinen saatavuus. Palveluita parantaisi myös uudistus, joka toisi sanomalehden entistä useammin lukijoille aamujakelussa maaseudullakin. Tästä on työryhmän yksimielinen ehdotus.

Joukkoliikenne on tärkeää sekä kaupungeissa että haja-asutusalueilla, joskin ongelmat ovat erilaiset. Kaupungeissa pitää säilyttää markkinaosuus, syrjäalueilla täytyy turvata tarpeelliset julkisen liikenteen palvelut. Ajankohtaisia kehittämiskohteita ovat työsuhdelippu ja matkojenyhdistelykeskukset.

Pääkaupunkiseudulla on saatu hyviä kokemuksia kuntien ja valtion yhteisestä liikennejärjestelmäsuunnittelusta.

Ministeriö korostaa Hyviä yhteyksiä alueille -raportissa hallinnonalansa alueyksiköiden yhteistyötä sekä keskenään että paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi liikennejärjestelmiä on suunniteltava maakuntasuunnitelmien yhteydessä. Väylävirastoihin ja lääninhallitusten liikenneosastoille nimetään maakuntayhdyshenkilöt.


Hyviä yhteyksiä alueille - alueiden kehittämissuunnitelma 2006-2009; tilattavissa LVM:n tiedotuksesta, puh. (09) 160 28332, [email protected].


Lisätietoja:
liikenneväyläyksikön päällikkö Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482
yli-insinööri Anneli Tanttu, puh. (09) 160 28485
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392 (laajakaista)
apulaisosastopäällikkö Liisa Ero, puh. (09)160 28461 (postitoiminta)