Ministeri Luhtanen ja ministeri Opawski sopivat Itämeren moottoritiehankkeen kehittämisestä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2005 15.49
Tiedote
Puola on kehittämässä Suomen ulkomaanviennin kannalta tärkeitä infrastruktuuri- ja satamahankkeita sekä niiden rahoitusta. Itämeren moottoritie -konseptin rakentaminen on tärkeää sekä Suomelle että Puolalle.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen keskusteli 9. toukokuuta Puolan infrastruktuuriministeri Krzysztof Opawskin kanssa maiden liikenne- ja viestintäalan yhteistyön lisäämisestä.

Ministerit sopivat Suomen ja Puolan välisen yhteistyön kehittämisestä ja tiivistämisestä erityisesti Itämeren moottoritiehen kuuluvan Helsinki - Gdansk yhteyden osalta.

Ministeri Luhtanen esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteitä.

- Lähimerenkulkua käsitellään Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2006. Suomen on tarkoitus kartoittaa sitä, miten lähimerenkulku voitaisiin nykyistä paremmin kytkeä osaksi ovelta-ovelle -tapahtuvaa kuljetusketjua, ministeri Luhtanen kertoi.

Puheenjohtajakaudellaan Suomi on valmistautunut käsittelemään EU:n komission logistiikkaa koskevaa tiedonantoa. Suomi tulee korostamaan logistiikan merkitystä EU:n kilpailukyvylle.

Ministeri Opawski kertoi, että merenkulun vihreä kirjaa käsiteltäessä Puola korostaa Itämeren erityisasemaa EU:n liikennepolitiikassa. Tapaamisessa sovittiin myös Suomen ja muiden EU-maiden välisen yhteistyön tiivistämisestä tällä sektorilla.

Ministeri Luhtanen korosti, että tietoturvan ja yksityisyyden suojan takaaminen viestintäverkossa on myös EU-tason yhteistyössä tärkeitä elementtejä. Tämän vuoksi Suomi on nostanut tietoturvan puheenjohtajuuskautensa pääaiheeksi.

Ministerit keskustelivat mm. Internetin kautta tapahtuvien puheluiden EU-lainsäädännöstä ja siitä, missä aikataulussa EU:n olisi pyrittävä reagoimaan näiden nk. voip-puheluiden hallinnointiin.

Ministerit vaihtoivat myös näkemyksiä ajankohtaisista EU-asioista, kuten eurovinjettidirektiivistä ja lentoliikenteen ulkosuhteista.

Ministeri Opawski kertoi Puolan olevan tyytyväinen EU:n ministerineuvostossa huhtikuussa saavutettuun ratkaisuun, jolla määritetään raskaan tieliikenteen tietullien keräämisperusteet.

Ministeri Luhtanen vierailee myös Krakovassa, josta käsin hän tutustuu Etelä-Puolan liikennejärjestelmiin ja käy Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa, jossa hän laskee seppeleen keskitysleirin uhrien muistolle.


Lisätietoja:

valtiosihteeri Perttu Puro, (09) 160 28325, 040 779 3436