Takaisin

Ministeri Luhtanen ja ministeri Opawski sopivat Itämeren moottoritiehankkeen kehittämisestä

Ministeri Luhtanen ja ministeri Opawski sopivat Itämeren moottoritiehankkeen kehittämisestä

Tiedote 09.05.2005 15.49 fi

Puola on kehittämässä Suomen ulkomaanviennin kannalta tärkeitä infrastruktuuri- ja satamahankkeita sekä niiden rahoitusta. Itämeren moottoritie -konseptin rakentaminen on tärkeää sekä Suomelle että Puolalle.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen keskusteli 9. toukokuuta Puolan infrastruktuuriministeri Krzysztof Opawskin kanssa maiden liikenne- ja viestintäalan yhteistyön lisäämisestä.

Ministerit sopivat Suomen ja Puolan välisen yhteistyön kehittämisestä ja tiivistämisestä erityisesti Itämeren moottoritiehen kuuluvan Helsinki - Gdansk yhteyden osalta.

Ministeri Luhtanen esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteitä.

- Lähimerenkulkua käsitellään Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2006. Suomen on tarkoitus kartoittaa sitä, miten lähimerenkulku voitaisiin nykyistä paremmin kytkeä osaksi ovelta-ovelle -tapahtuvaa kuljetusketjua, ministeri Luhtanen kertoi.

Puheenjohtajakaudellaan Suomi on valmistautunut käsittelemään EU:n komission logistiikkaa koskevaa tiedonantoa. Suomi tulee korostamaan logistiikan merkitystä EU:n kilpailukyvylle.

Ministeri Opawski kertoi, että merenkulun vihreä kirjaa käsiteltäessä Puola korostaa Itämeren erityisasemaa EU:n liikennepolitiikassa. Tapaamisessa sovittiin myös Suomen ja muiden EU-maiden välisen yhteistyön tiivistämisestä tällä sektorilla.

Ministeri Luhtanen korosti, että tietoturvan ja yksityisyyden suojan takaaminen viestintäverkossa on myös EU-tason yhteistyössä tärkeitä elementtejä. Tämän vuoksi Suomi on nostanut tietoturvan puheenjohtajuuskautensa pääaiheeksi.

Ministerit keskustelivat mm. Internetin kautta tapahtuvien puheluiden EU-lainsäädännöstä ja siitä, missä aikataulussa EU:n olisi pyrittävä reagoimaan näiden nk. voip-puheluiden hallinnointiin.

Ministerit vaihtoivat myös näkemyksiä ajankohtaisista EU-asioista, kuten eurovinjettidirektiivistä ja lentoliikenteen ulkosuhteista.

Ministeri Opawski kertoi Puolan olevan tyytyväinen EU:n ministerineuvostossa huhtikuussa saavutettuun ratkaisuun, jolla määritetään raskaan tieliikenteen tietullien keräämisperusteet.

Ministeri Luhtanen vierailee myös Krakovassa, josta käsin hän tutustuu Etelä-Puolan liikennejärjestelmiin ja käy Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa, jossa hän laskee seppeleen keskitysleirin uhrien muistolle.


Lisätietoja:

valtiosihteeri Perttu Puro, (09) 160 28325, 040 779 3436