Takaisin

Ministeri Luhtanen: Liikenneinvestointeihin rahaa valtion omaisuuden myynnistä

Ministeri Luhtanen: Liikenneinvestointeihin rahaa valtion omaisuuden myynnistä

Tiedote 26.04.2004 00.00 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen ehdottaa, että liikenneväyläinvestointeja voitaisiin rahoittaa valtion omaisuudesta saatavilla myyntituloilla.

Ministeri Luhtanen pohti rahoitusratkaisuja maanantaina 26. huhtikuuta Nokialla pitämässään puheessa.

- Valtion osakeomaisuuden vaihtaminen itsensä takaisin maksaviin kiinteän omaisuuden liikenneinvestointeihin lisäisi työllisyyttä ja parantaisi elinkeinoelämän edellytyksiä. Näin tehtäisiin kansantalouden kannalta hyviä ratkaisuja verrattuna siihen, että osakeomaisuutta sijoitetaan passiivisesti pelkästään valtionvelan pienentämiseen, Luhtanen perustelee.

Luhtanen ei pitäisi ongelmallisena sitäkään, että liikenneväyläpolitiikan ministerityöryhmän helmikuussa esittämään investointiohjelmaan käytettäisiin velkarahaa. Luhtanen huomauttaa, että 600 miljoonan euron velka nostaisi valtionvelkaa vain vajaan prosentin.

- Jos yksityisellä yrityksellä olisi valmiina strategisia investointeja, jotka ovat kannattavia ja joiden rahoituksesta 30 prosenttia olisi velkarahaa, investoinnit toteutettaisiin viipymättä. Valtionvelan nostaminen alle prosentilla ei heilauttaisi minkään hyvän taloudenpidon viisareita, Luhtanen vertaa.

Liikenneväyläpolitiikan ministerityöryhmä teki helmikuussa esityksen hallituskauden mittaiseksi investointiohjelmaksi. Lisäksi Luhtasen johtama ministeriryhmä kartoitti rahoituskeinoja ja oli yksimielinen siitä, että valtion vuosibudjetteihin perustuva rahoitus vaatii täydennyksekseen myös uusia rahoitusmalleja.

Erityisesti esillä on ollut elinkaarimalli, mutta muita uusia malleja haetaan mm. rahoituskumppanuudesta.


Lisätietoja

ministerin erityisavustaja Perttu Puro, puh. (09) 160 28325