Takaisin

Ministeri Luhtanen lupaa päätöksiä kuljettajakoulutuksen uudistamisesta syksyllä

Ministeri Luhtanen lupaa päätöksiä kuljettajakoulutuksen uudistamisesta syksyllä

Tiedote 17.06.2005 10.42 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen haluaa autokouluopetukseen lisää käytännön liikennetaitoja. Liikenteessä auton tekninen hallinta ei riitä, vaan uusien kuljettajien on opittava myös tunnistamaan riskitilanteet ja hallittava ne, Luhtanen sanoo.

Kuljettajakoulutuksen uudistamista valmistellaan parhaillaan ja päätöksiä on tulossa ensi syksynä.

Luhtanen kertoi asiasta liikenneturvallisuusalan ansiomitalien jakotilaisuudessa 17. kesäkuuta.

- Nuorten onnettomuusriski on tutkitusti kokeneita kuljettajia suurempi. Tätä riskiä on pyrittävä pienentämään ja riskiaikaa lyhentämään. Eräs tärkeä vaihe nuoriin vaikuttamisessa on kuljettajakoulutus. Se on viimeinen hetki ennen kuin nuori lähtee itsenäisesti liikenteeseen, Luhtanen huomautti.

Ajokorttiin tähtäävän kuljettajakoulutuksen uudistaminen on ollut jo pitkään työn alla liikenne- ja viestintäministeriössä. Tarkoitus on parantaa koulutuksen sisältöä ja tasoa. Parhaillaan selvitetään eri vaihtoehtoja tämän toteuttamiseksi. Luhtanen korostaa, ettei opetuksen nykyisestä kaksivaiheisuudesta kuitenkaan aiota luopua.

- Nuorten on opittava valppautta, ennakointia, muiden huomioimista ja riskien hallintaa. On tärkeää, että nuori kuljettaja kokemattomuudestaan huolimatta osaa tunnistaa riskitilanteet. Näitä taitoja voisi yhdellä sanalla sanoa liikennesilmäksi, Luhtanen tiivistää.

Ministeriön kanssa kuljettajaopetuksen uudistustyötä tekee Ajoneuvohallintokeskus. Valmisteilla on kooste uudistetuista opetusmalleista. Näistä tehtävä muistio on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle alkusyksystä.

Tämän jälkeen tehdään konkreettiset päätökset ajokoulutuksen kehittämisestä. Ne tulevat osaksi syksyn aikana valmistuvaa uutta liikenneturvallisuussuunnitelmaa.