null Ministeri Risikko: Soklin kaivoksella on suuri merkitys Lapille

Ministeri Risikko: Soklin kaivoksella on suuri merkitys Lapille

Tiedote 03.02.2015 13.23 fi

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko on tyytyväinen Soklin kaivoshankkeen liikenneratkaisujen etenemisestä.

- Olen todella tyytyväinen siihen, että valtio on nyt sitoutunut rahoittamaan Soklin kaivoksen liikenneyhteyksiä. Tällä ratkaisulla on suuri elinkeinopoliittinen merkitys, sillä Soklin kaivos tuo Lappiin runsaasti uusia työpaikkoja, sanoo Risikko.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 3. helmikuuta sitä, että valtio osallistuu Soklin kaivoksen edellyttämien liikenneinvestointien rahoittamiseen. Kaivoksen kuljetukset hoidetaan auto-junakuljetuksina. Valtio vastaa tarvittavien tieinvestointien toteuttamisesta.

- Tämä ratkaisu on pitkän työn tulos ja kiitänkin kaikkia osapuolia siitä, että olemme nyt päässeet tähän vaiheeseen. Kaivoksen avaaminen piristää Soklin alueen lisäksi myös Kemijärven tilannetta. Sinne rakennetaan logistinen keskus, joka myös lisää Lapin työpaikkoja, sanoo Risikko.

- Liikenneyhteyksien osalta olemme nyt varmistaneet sen, että kaivostoiminnan voi aloittaa. Pallo on nyt Yaralla, joka tekee aikanaan päätöksen siitä avataanko Soklin kaivos vai ei, toteaa Risikko.

Yara Suomi Oy on suunnitellut fosfaattikaivoksen avaamista Savukosken Sokliin Itä-Lappiin. Fosfaatti rikastettaisiin Soklissa ja kuljetettaisiin jatkojalostettavaksi Norjaan Perämeren satamien kautta.

Soklin kaivoksen avaaminen toisi Itä-Lappiin pysyviä työpaikkoja noin 1600 kappaletta ja rakentamisaikaisia työpaikkoja syntyy noin 2300 henkilötyövuoden verran.


Lisätietoja:
erityisavustaja Hanna Tapala, p. 041 544 9500