null Ministeri Suvi Lindén: Huippunopeille laajakaistayhteyksille on kysyntää

Ministeri Suvi Lindén: Huippunopeille laajakaistayhteyksille on kysyntää

Tiedote 29.06.2010 17.15 fi

Nopeille kotitalouksien laajakaistayhteyksille on kysyntää, kun tarjolla on monipuolisia ja hyödyllisiä palveluita, sanoi viestintäministeri Suvi Lindén puheessaan Karvian valokuituverkon rakentamisen avajaisissa.

Hallitus asetti joulukuussa 2008 tavoitteeksi, että nopeiden 100 megan laajakaistayhteyksien tulee olla lähes kaikkien vakinaisten asuntojen sekä yritysten ja julkishallinnon toimipaikkojen ulottuvilla koko maassa vuoden 2015 loppuun mennessä. Etäisyys tilaajalta lähimpään valokuitu- tai kaapeliverkkoon saa olla korkeintaan kaksi kilometriä. Yhteyksien rakentamista tuetaan julkisin varoin. Maakuntien liitot ovat tiiviisti mukana, ja valitsevat teleoperaattorin kuhunkin hankkeeseen.

- Pidän hyvänä, että yhteyksien toteuttamiseksi on erilaisia malleja. Suomessa ei ole aikaisemmin käytetty näin laajasti julkista tukea viestintäverkkojen rakentamiseen. Tarvitsemme kokemuksia siitä, millainen ratkaisu toimii ja mikä ei toimi, Lindén sanoi.

Kesän aikana käynnistyy seitsemän pilottihanketta, joiden myötä rakennetaan nopeita laajakaistayhteyksiä haja-asutusalueille. Esimerkiksi Karvian kunnan kotitalouksista 60 prosenttia on liittymässä nopeaan verkkoon.

Lindénin mielestä kaupallisten operaattoreiden toteuttamille yhteyksille tarvitaan myös vakavasti otettava vaihtoehto. Jo nyt kuntayhtiömallia ollaan kokeilemassa Karvian lisäksi Pohjois-Savossa.

- On pidettävä huolta siitä, että kunnalliset verkkoyhtiöt toimivat liiketaloudelliselta pohjalta, eikä julkisella rahoituksella vääristetä kilpailua, Lindén sanoi.

Lindénin mukaan huippunopeat yhteydet mahdollistavat lukuisia uusia palveluita. Hyviä esimerkkejä löytyy liike-elämän, koulutuksen, terveydenhoidon ja hoivatyön aloilta.

- Etäisyyksien merkitys katoaa kun kaksisuuntainen kuva- ja ääniyhteys on niin korkeatasoinen, että kaukanakin toisistaan olevat henkilöt tuntevat olevansa samassa tilassa, Lindén sanoi.

- Myös verkon viihteellinen ohjelmatarjonta on ylivertainen antennitelevision tarjontaan verrattuna. Ohjelmat voi myös katsoa silloin kun itselle parhaiten sopii. Tämä muuttaa kokonaan television katselutottumuksia, Lindén totesi.

Lindén muistutti, että nopeat verkkoyhteydet ja niitä käyttävät palvelut ovat kokonaisuus, jossa kumpikaan ei toteudu ilman toista. Nyt noin 16 prosentilla kotitalouksista olisi jo mahdollisuus nopeaan kuituliittymään, mutta vain vajaalla prosentilla on liittymä käytössään.

- Vaikka Suomi onkin laajakaistan levinneisyydessä Euroopan kärkimaita, emme ole yhteyksien nopeuksilla mitaten yhtä hyvin sijoittuneita. Laajakaistahankkeen myötä viestintäverkot siirretään nykyaikaan, Lindén sanoi.


Lisätietoja:

erityisavustaja Anna Anttinen p. 09 160 28324
neuvotteleva virkamies Juha Parantainen p. 09 160 28383, etunimi.sukunimi@lvm.fi