Takaisin

Ministeri Vehviläinen: Liikenteestä puhtaampaa ja turvallisempaa tekniikan avulla

Ministeri Vehviläinen: Liikenteestä puhtaampaa ja turvallisempaa tekniikan avulla

Tiedote 15.08.2007 13.39 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen uskoo älykkään liikenteen yleistymisen vähentävän liikenteen päästöjä ja parantavan liikenneturvallisuutta.

- Hiilidioksidipäästöt riippuvat energiankulutuksesta. Esimerkiksi sään, kelin ja liikennemäärän mukaan vaihtuvat nopeusrajoitukset säästävät energiaa. Jos liikenteen sujuvuutta heikentämättä voidaan säädellä nopeuksia joustavasti ja samalla säästää energiaa sekä hillitä päästöjä, se on älykästä liikennettä, liikenneministeri sanoo.

Ministeri Vehviläinen puhui liikennepoliittisen selonteon ensimmäisessä aluetilaisuudessa Oulussa 15. elokuuta.

- Liikenteen telematiikan ja uuden tekniikan avulla voidaan parantaa myös liikenneturvallisuutta. Keinoja ovat esimerkiksi alkolukko, autojen elektroniset ajovakausjärjestelmät, automaattinen hätäpuhelu ja liikenteen automaattivalvonnan lisääminen.

Vehviläisen mukaan Oulun seudulla on hyvät edellytykset toimia Suomessa uudentyyppisen älykkään liikenteen suunnannäyttäjänä. Tästä esimerkkinä on OLLI-palvelu, joka välittää tietoa liikenteestä internetin, mobiilipäätteiden ja paikallisradioiden kautta.

- Palvelu on edelläkävijä Suomessa ja maailmallakin monipuolisella tarjonnallaan ja se syntyi uudella tavalla: kaupungin, valtion ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyöllä.

Tulevina viikkoina järjestetään eri puolilla maata viisi liikennepoliittisen selonteon aluetilaisuutta. Ministeriö on saanut yli 130 selontekoa evästävää lausuntoa.

- Selonteolla haemme vastauksia ennen kaikkea liikennepolitiikan isoihin kysymyksiin. Näitä ovat esimerkiksi se, miten turvataan kaikkien kansalaisten turvallinen ja taloudellinen arjen liikkuminen, miten Suomen elinkeinoelämän logistista kilpailukykyä voidaan kehittää ja miten liikenneala vastaa ilmastonmuutokseen.

- Liikennejärjestelmää täytyy käsitellä kokonaisuutena. Suurten väyläinvestointien listauksesta pitää päästä koko liikennejärjestelmän kehittämisohjelmaan, Vehviläinen totesi.

Liikennepoliittinen selonteko on määrä antaa eduskunnalle helmikuussa.


Lisätietoja:
erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. 0440 581 030
yleisen osaston päällikkö, ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260