Ministeri Vehviläinen: Viranomaiset päättävät lentoturvallisuudesta

Uutinen 19.04.2010 18.58 fi sv

Euroopan Unionin liikenneministerit pitivät tänään videoneuvottelukokouksen Islannin tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneen tuhkapilven aiheuttamista ongelmista lentoliikenteelle.

Ministeri Vehviläinen korosti Suomen näkemystä lentoturvallisuuden ensisijaisuudesta.
- Lentoturvallisuusviranomaiset arvioivat tuhkapilven vaikutukset lentoliikenteelle sekä päättävät ilmatilan käyttörajoituksista, sanoi Vehviläinen.

Lentomatkustajien oikeudet korvauksiin ilmatilan ollessa suljettu ovat puhuttaneet eri EU-maissa viime päivinä.

- Tilanne on osoittanut, että nykyiset EU-säännökset lentomatkustajien oikeuksista jättävät tilaa erilaisille tulkinnoille. Korvauspykälissä ei oteta huomioon nyt päällä olevan kaltaisia poikkeuksellisia ja yllättäviä (force majeure) tilanteita. Pitkäkestoiset ja laaja-alaiset lentoliikenteen rajoitukset saattavat muodostua kohtuuttomiksi lentoyhtiöiden korvausvelvollisuuden kannalta, Vehviläinen arvioi.

Teknisten ongelmien vuoksi vain osa EU-maista pääsi osallistumaan videoneuvottelukokoukseen. Liikenneministeri Anu Vehviläisen oli tarkoitus edustaa kokouksessa Suomea. Puheenjohtajamaa ei kuitenkaan onnistunut saamaan yhteyttä useiden tuntien yrityksen jälkeen kaikkiin maihin. Suomi toimitti näkemyksensä EU-puheenjohtajamaa Espanjalle kirjallisesti.