Takaisin

Miten rakennamme menestystä datalla?

Miten rakennamme menestystä datalla?

Uutinen 21.06.2017 08.46 fi

Data on yksi tärkeimpiä digitaalisen murroksen ajureita ja sen tehokas hyödyntäminen on edellytys Suomen hyvinvoinnille ja menestykselle tulevaisuudessa, sanoi ministeri Anne Berner maamme datakyvykkyyttä pohtivan seminaarin avauspuheessaan 20. kesäkuuta 2017.

- Tiedon hyödyntämisen suurta vaikuttavuutta hyvinvointiin, esimerkiksi terveyteen ja turvallisuuteen, ei voi rahalla mitata. Keinoälysovellutukset esimerkiksi pelastavat keskosten henkiä ja tekevät syöpädiagnooseja. Liikenteen alalla datan avoimuus, jakaminen ja tehokas hyödyntäminen puolestaan mahdollistaa liikkuminen palveluna -kehityksen (MaaS). Usein datan arvo näkyykin pienissä arkea helpottavissa palveluissa ja ratkaisuissa, kuvaili liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner datan hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Data on myös uusi valuutta, sillä sen arvo on valtava. IDC-konsulttiyhtiö arvioi Euroopan datamarkkinoiden arvon olevan noin 60 miljardia euroa vuonna 2016 ja kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin 4-15 prosenttia. Vuonna 2016 Suomen osuus datatalouden kakusta oli vain 1,6 prosenttia.

- Jotta suomalaiset yritykset voivat hyödyntää dataa parhaalla mahdollisella tavalla on välttämätöntä, että datatalouden keskeisimpiin kysymyksiin löydetään ratkaisu, joka toimii kaikkialla ja kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Meidän on luotava periaatteet datan saatavuutta, siirrettävyyttä ja käyttöoikeuksia koskeviin kysymyksiin. Lisäksi meidän on varmistettava datan laatu, yhteentoimivuus ja käytettävyys. Sama on tehtävä luonnollisestikin myös EU-tasolla. Vain siten voimme luoda toimivat datatalouden sisämarkkinat, ministeri Berner sanoi.

Suomalaisten yritysten on oltava iskussa ja tätä tukee esimerkiksi suomalaisten vahva data-analytiikan, tietoturvan ja ohjelmistojen huippuosaaminen, mutta onko meillä riittävää osaamista ja ymmärrämmekö datan arvon? Mikä on roolimme datan maailmanlaajuisessa työnjaossa? Mikä on koneen ja ihmisen yhteistyön tulevaisuus? Miten hyödyntää keinoälyä?

Seminaarin kiinnostava keskustelu on katsottavissa oheisen linkin tallenteesta.