null Muutoksia sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin

Muutoksia sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin

Tiedote 21.02.2018 13.28 fi sv

Matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointikieltoa ja teleyritysten oikeuksia käsitellä viestintäpalveluihin liittyviä väärinkäytöstietoja on arvioitu osana säädösten sujuvoittamista koskevaa hallituksen kärkihanketta.

Määräaikaiselle matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointikiellolle ehdotetaan kolmen vuoden jatkoaikaa, joka kestäisi 1.7.2021 saakka. Matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointi kiellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 kuluttajien suojaamiseksi häiritseviltä markkinointikäytännöiltä. Kyseessä olisi nyt kolmas kerta, kun puhelinmarkkinointikieltoa jatkettaisiin.

Lisäksi ehdotetaan, että teleyritysten mahdollisuus käsitellä tiettyihin rikoksiin liittyviä henkilötietoja kirjattaisiin lakiin. Ehdotettu muutos liittyy tietosuojalautakunnan teleyrityksille myöntämien käsittelylupien lakkaamiseen EU:n yleinen tietosuoja-asetuksen tullessa voimaan 25.5.2018. Ehdotuksen mukaan teleyritykset saisivat käsitellä henkilötietoja itselleen, asiakkailleen tai toisille teleyrityksille aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseksi.

Mitä seuraavaksi?

Lakiluonnos on lausuntokierroksella, joka päättyy 13.3.2018. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Johanna Tuohino, johanna.tuohino@lvm.fi, 050 411 7068