Muutosta aletaan valmistella: Kevyet sähkökulkuneuvot laillisiksi liikennekäytössä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2015 15.03
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy valmistelemaan lakimuutosta, joka sallisi esimerkiksi sähkömoottorin voimin kulkevien potkulautojen ja Segway-tyyppisten laitteiden käytön tieliikenteessä. Nykysäädösen mukaan mainittuja kulkuvälineitä saa käyttää ainoastaan suljetuilla alueilla ja sisätiloissa.

Ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asiaa koskevat säädösluonnokset. Lausuntoaika päättyy 8. toukokuuta 2015. Lakihankkeen tavoitteena on lisätä pienitehoisten sähkömoottorikäyttöisten liikkumisvälineiden käyttömahdollisuuksia.

Kevyet, enintään 15 km/h kulkevat laitteet rinnastettaisiin liikennesäännöissä potkulautoihin ja rullaluistimiin, eli niihin sovellettaisiin jalankulkijan liikennesääntöjä. Kävelyä avustavan tai korvaavan laitteen käyttö on tähän saakka ollut sallittua vain vammaisille henkilöille. Tämä rajoitus poistettaisiin.

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä, mutta tasapainottuvia kulkuvälineitä kuten Segwayta saisi käyttää myös jalkakäytävillä - kunhan niillä ajetaan kävelynopeutta. Kuten polkupyörissä, näissä laitteissa täytyisi olla muun muassa heijastimet ja äänimerkinantolaite. Käyttäjän tulisi polkupyöräilijän tavoin myös käyttää kypärää.

Lainmuutoksilla halutaan raivata tilaa erilaisille vaihtoehtoisille liikkumistavoille sekä tulevaisuuden tekniselle kehitykselle.

Taustalla on myös EU-sääntelyn muutos, jonka vaikutuksesta Suomi voi kansallisesti päättää sellaisista kevytajoneuvoista, joita nykyinen lainsäädäntö ei tunnista. Tällaisia ajoneuvoja ovat esimerkiksi niin sanotut senioriskootterit, tasapainotetut yksi- tai useampipyöräiset henkilökuljettimet ja sähköavusteiset polkupyörät.

Sähköavusteiset polkupyörät on jo aiemmin rinnastettu tavalliseen polkupyörään ja niiden suosiota yritetään lisätä erillisellä toimenpideohjelmalla. EU-asetuksen arvioidaan kasvattavan entisestään erityisesti sähköpyörien suosiota.

Lisätietoja
yli-insinööri Maria Rautavirta, 0295 34 2564