Takaisin

Opas liikkumis- ja toimimisesteisten palvelemisesta joukkoliikenteessä

Opas liikkumis- ja toimimisesteisten palvelemisesta joukkoliikenteessä

Tiedote 08.03.2005 14.23 fi

Joukkoliikenteen ammattilaisille on julkaistu opas liikkumis- ja toimimisesteisten matkustajien sekä muiden eritysryhmien asiakaspalvelusta.

Esteetöntä palvelua joukkoliikenteessä -opas liittyy liikenne- ja viestintäministeriön johtamaan esteettömän liikkumisen Elsa-ohjelmaan. Opasta laatimassa ovat olleet sekä vanhus- ja vammaisjärjestöjen että eri joukkoliikennemuotojen edustajat.

Oppaassa käydään läpi, mitä on otettava huomioon esimerkiksi ikääntyneiden, liikkumisesteisten, kuulovammaisten, kehitysvammaisten tai puhevaikeuksista kärsivien palvelemisessa.

Lisäksi käsitellään muidenkin erityistä huomiota tarvitsevien, kuten lasten, matkustamista. Tavoitteena on, että matkustajien erilaisuus otetaan aina huomioon asiakaspalvelussa ja siten vahvistetaan joukkoliikenteen asemaa kaikille avoimena palveluna.

Vastikään ilmestynyttä opasta on jaettu vammais- ja vanhusjärjestöille sekä joukkoliikenneyrityksiin. Opas on myös Elsa-ohjelman Internet-sivuilla www.elsa.fi, josta se on vapaasti kopioitavissa käytettäväksi sellaisenaan koulutukseen. Opasta täydentämään on tekeillä opetusvideo, jonka on tarkoitus valmistua tämän vuoden syyskuussa.

Elsa on liikenne- ja viestintäministeriön poikkihallinnollinen esteettömän liikkumisen tutkimus- ja kehittämisohjelma. Ohjelman taustavaikuttajina ja hankkeiden osarahoittajina ovat useat eri ministeriöt, väylälaitokset sekä järjestöt. Kolmivuotinen ohjelma päättyy vuonna 2006.


Lisätietoja

Elsa-ohjelman koulutustyöryhmän puheenjohtaja Irja Vesanen-Nikitin,
liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28544