Kotihoidon pysäköintihelpotukset lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2019 14.34 | Julkaistu suomeksi 22.10.2019 klo 14.40
Tiedote
Kotihoitaja työssään. (kuva: Shutterstock)
Kotihoitaja työssään. (kuva: Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta, jolla sujuvoitetaan ja helpotetaan kotihoidon pysäköintiä. Muutokset on tarkoitus tehdä uuteen tieliikennelakiin, joka tulee voimaan 1.6.2020.

Asian taustalla on eduskunnan lausuma, joka annettiin tieliikennelain hyväksymisen yhteydessä. Eduskunta edellytti, että kotihoidon ja vastaavien kotiin tarjottavien palvelujen työntekijöiden pysäköinnin helpottamiseksi valmistellaan tarvittavat lakimuutokset.

- Suomalainen väestö ikääntyy ja kotihoidon tarve kasvaa. Haluamme helpottaa kotihoidon työntekijöiden pysäköintiä, jotta hoitotyölle jäisi enemmän aikaa. Maksuton pysäköinti ja pysäköintioikeuden laajentaminen ovat odotettuja muutoksia ja uskon, että lainsäädännölle on laaja tuki yhteiskunnassa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Ehdotuksessa kotihoidon työntekijöille säädettäisiin mahdollisuus poiketa pysäköinnin rajoituksista kaikkialla Manner-Suomen alueella. Pysäköintimahdollisuuksia parannettaisiin samalla tavalla kuin vammaispysäköinnistä on tällä hetkellä säädetty.

Uusi sääntely mahdollistaisi aikarajoittamattoman ja maksuttoman pysäköinnin pysäköintipaikoilla kunnan katuverkolla. Lisäksi olisi mahdollista pysäköidä kadulla, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä pysäköintikielto (C38) tai liikennemerkillä pysäköintikieltoalue (C39).

Tämän lisäksi kotihoidon pysäköintitunnuksella olisi mahdollista pysäköidä pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla.

Liikennemerkin huoltoajo sallittu (H25) kiellosta huolimatta lisäkilven vaikutusalueella olisi mahdollista ajaa pysäköintitunnuksella varustettua ajoneuvoa ja pysäköidä ajoneuvo.

Kotihoidon pysäköintiin tarvittaisiin kunnan myöntämä pysäköintitunnus. Tunnus voitaisiin myöntää kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle.

Kotihoidon pysäköintitunnus ei kuitenkaan oikeuttaisi pysäköimään sääntöjen vastaisesti muulla tiellä kuin kadulla eikä tien ulkopuolella esimerkiksi asuinkiinteistön piha-alueella.

Kotihoidon pysäköintitunnus ei kuitenkaan oikeuttaisi pysäköimään yksityistiellä, maantiellä eikä maastossa tai esimerkiksi asuinkiinteistön piha-alueella.

Mitä seuraavaksi?

Lausuntoaika päättyy 3.12.2019. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. 

Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Uusi tieliikennelaki on jo hyväksytty ja se tulee voimaan 1.6.2020. Myös nyt valmisteltavien muutosten on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan.

Lisätietoja antaa:

Elina Immonen, yksikön johtaja, p. 050 303 2686

Kimmo Kiiski, liikenneneuvos, p. 050 539 5346