Takaisin

Pk-seudun liikenneneuvottelukunta tukee Marja-rataa ja raideyhteyttä Espooseen

Pk-seudun liikenneneuvottelukunta tukee Marja-rataa ja raideyhteyttä Espooseen

Tiedote 15.02.2006 17.02 fi


Pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunta pitää Marja-rataa ja Ruoholahti-Matinkylä-raideliikenneyhteyttä tarpeellisina. Neuvottelukunnan 20-vuotisjuhlakokouksen kannanoton mukaan hankkeet tukisivat työpaikkarakentamista ja asuntojen tuotantoa.

Liikenneneuvottelukunta katsoo, että jos yhteyksien rakentaminen halutaan aloittaa ennen vuotta 2010, niiden suunnittelua tulee jatkaa ja pääkaupunkiseudun kaavoitus pitää sopeuttaa hankkeiden mukaiseksi. Valtion ja kuntien olisi mahdollisimman nopeasti päätettävä rakentamisen aikatauluista sekä sovittava kustannusten jakamisesta.

Marja-radan eli kehäradan myötä Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentokentän välille tulisi raideyhteys. Hankkeen alustava kustannusarvio on 300 miljoonaa euroa. Rakentamisen valmistelu voi alkaa aikaisintaan vuonna 2008, mutta ensin asiasta tarvitaan sopu valtion ja Vantaan kaupungin välille. Raideyhteys Ruoholahti-Matinkylä maksaisi noin 450 miljoonaa euroa.

Neuvottelukunta toteaa, että pääkaupunkiseudulla on vankka kannatus liikennepolitiikalle, jossa joukkoliikenteen kehittäminen on keskeisessä asemassa. Liikennepäätösten tulisi olla sellaisia, että ympäristöhaitat pysyvät kurissa ja joukkoliikenne on todellinen vaihtoehto yksityisautoilulle.

Liikkumisen ja liikenteen suunnitelmissa tulisi neuvottelukunnan mielestä tarkastella pääkaupunkiseutua laajempaa metropoliseutua, johon kuuluvat myös kehyskunnat. Metropoliseutu on asuntomarkkinoiden ja työssä käymisen kannalta yhtenäinen alue.

Pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunnassa ovat edustettuina liikenne- ja viestintäministeriö, sen alaiset väylälaitokset, YTV ja pääkaupunkiseudun kunnat.


Lisätietoja:

neuvottelukunnan pj, kansliapäällikkö Juhani Korpela, puh. (09) 160 28322

neuvottelukunnan pääsihteeri, rakennusneuvos Juhani Tervala,
puh. 09 160 28482 tai 050 552 7260