null Pohjois-Euroopan ilmatilahanke etenee

Pohjois-Euroopan ilmatilahanke etenee

Uutinen 16.02.2012 11.15 fi

EU-alueen ilmailupalveluiden tarjontaa ollaan uudistamassa. Tavoitteena on muodostaa toiminnallisia ilmatilan lohkoja, jotka on perustettu valtioiden rajoista riippumatta. Näillä toiminnallisella ilmatilan lohkolla on tarkoitus jatkossa lisätä lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien yhteistyötä tai jos on tarkoituksenmukaista, käyttää yhtä tarjoajaa.

Latvia, Norja, Suomi ja Viro ja niiden lennonvarmistuspalveluiden tarjoajat ovat perustamassa pohjoiseurooppalaisen toiminnallisen ilmailutilan lohkoa (NEFAB) joulukuuhun 2012 mennessä.
Jäsenvaltioiden on tarkoitus allekirjoittaa NEFABin perustamissopimukset kevään 2012 aikana.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä lentoliikenteen tehokkuutta, parantaa turvallisuutta ja vähentää ilmastopäästöjä. Tutkimusten mukaan toiminnallinen ilmatilan lohko tuo vähintään 340 miljoonaa euron hyödyt vuosina 2012-2025. Lentoliikenteen tehokkuus vähentää polttoaineen kulutusta ja samalla myös hiilidioksidipäästöjä.

Lentomatkustajille uudistuksen on tarkoitus näkyä lentoliikenteen täsmällisyyden parantumisena sekä matka-aikojen lyhentymisenä. Uudistuksella tavoitellaan myös kustannussäästöjä, joiden oletetaan myös näkyvän matkustajahinnoissa.