null Pursiainen: Kognitiivinen radio muuttaa taajuuspolitiikan

Pursiainen: Kognitiivinen radio muuttaa taajuuspolitiikan

Uutinen 23.09.2009 14.57 fi

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen pitää ilmeisenä, että kognitiivinen radio haastaa perinteisen taajuuspolitiikan ajattelumallit.

- Taajuuksien myöntämisperusteet voivat muuttua radikaalistikin uusien nykyistä älykkäämpien radioiden kehittymisen myötä. Kognitiivinen radio luo viestintäpolitiikalle erittäin mielenkiintoiset mahdollisuudet lisätä taajuuksien käytön joustoa ja tehoa, Pursiainen totesi Elektroniikkainsinöörien järjestämässä ECT Forumissa 23. syyskuuta.

Kognitiivinen radio on ohjelmistoradion eräs tulevaisuuden kehitysversio. Se on älykäs radio, joka osaa havaita käytössä olevat radioverkot ja tunnistaa käyttöä varten käytännöllisimmän ratkaisun. Paras etu kognitiivisesta radiosta tulee käytettävissä olevien niukkojen taajuusvarojen paremmasta hyödyntämisestä.

- On vaikeaa kuvitella, miten kognitiivisen radion vaatimien taajuuksien käyttöoikeudet voitaisiin jakaa tehokkaasti ns. kauneuskilpailulla. Taajuusalueen käyttö on tehokkainta, jos sillä on mahdollisimman vähän käyttämätöntä kapasiteettia.

- Taajuuksien tehokkaan käytön kannalta ei olisi mielekästä rajoittaa hallinnollisesti esimerkiksi sitä, että matkaviestimet toimivat toissijaisesti televisiotoiminnan taajuuksilla.

Pursiaisen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö antaa täyden tukensa kognitiivisen radion kehitykselle.

- Näemme selvästi sen, että muutos on välttämätöntä ja haluamme ehdottomasti olla vaikuttamassa siihen, että Suomi voisi myös tässä olla ensimmäisten maiden joukossa.