Pysäköintiä ei käytetä liikkumisvalintojen ohjaamiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2007 10.54
Tiedote
Pysäköinnin säätely olisi tehokas tapa ohjata liikkumista. Suomessa keinoa ei kuitenkaan juuri käytetä. Pysäköintimaksuilla voitaisiin vaikuttaa kulkumuodon valintaan jopa tehokkaammin kuin julkisen liikenteen hinnoittelulla. Asia selviää liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä tutkimuksessa.

Suuri osa kaupunkien pysäköinnistä on maksutonta. Ilmaisia pysäköintipaikkoja on tarjolla mm. työpaikoilla ja kauppakeskuksissa. Esimerkiksi Helsingissä vuonna 2000 kantakaupunkiin (muualle kuin kotiin) päättyvistä henkilöautomatkoista maksullisten pysäköintien osuus oli ainoastaan 23 prosenttia.

- Kaupunkien keskustoissa tarvitaan riittävä määrä pysäköintipaikkoja. Ilmainen pysäköinti lisää kuitenkin ympäristön kannalta huonoja valintoja ja vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen, toteaa ministeriön liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Mikko Ojajärvi.

- Kummeksun sitä, että jotkin keskustan kauppakeskukset markkinoivat ilmaista pysäköintiä erityisesti kansainvälisenä Autottomana päivänä 22. syyskuuta, Ojajärvi sanoo.

Tutkimuksessa tarkastellut kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere, käyttävät pysäköintipolitiikkaa liikkumisen ohjailuun hyvin rajoitetusti. Työnantajien tarjoamia pysäköintipaikkoja ei meillä myöskään veroteta, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Pysäköintipolitiikka ja pysäköinnin hinta Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 47/2007. Julkaisu on saatavilla ministeriön internetsivuilta osoitteesta www.mintc.fi/julkaisujasarja pdf-muodossa.

Lisätietoja:
Liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Mikko Ojajärvi, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28574
Ylitarkastaja Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28560
Liikennesuunnitteluinsinööri Jaana Mäkinen, Turun kaupunki, puh. (02) 2624 231
Diplomi-insinööri Jorma Kaihlanen, Helsingin kaupunki, puh. (09) 310 371 21
Suunnitteluinsinööri Jukka Kyrölä, Tampereen kaupunki, puh. (03) 565 66 730