Takaisin

Saimaan kanava 150 vuotta - juhlan yhteydessä EU-Venäjä-kokous

Saimaan kanava 150 vuotta - juhlan yhteydessä EU-Venäjä-kokous

Tiedote 07.09.2006 13.36 fi

Saimaan kanavan 150-vuotisjuhlaa vietetään Lappeenrannassa 8.-9. syyskuuta.

Pääjuhlaan Lappeenrannan kaupungintalossa perjantaina osallistuu noin 500 vierasta. EU:n liikennekomissaari Jacques Barrot esittää juhlassa tervehdyksen. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen ja Venäjän liikenneministeri Igor Levitin pitävät juhlapuheen.

Lauantaina 9. syyskuuta järjestetään kutsuvierasristeily Ms Carelialla kanavaa pitkin Viipuriin. Viipurin linnassa on venäläisten järjestämää juhlaohjelmaa.
Alus pysähtyy Mälkiän sululla, jossa ministeri Huovinen paljastaa arkkitehti Tapio Rönköharjun suunnitteleman muistomerkin "Keisarien portti".

Lappeenrannassa on myös runsaasti yleisötapahtumia, muun muassa museokäyntejä. Saimaan kanavan historian kirjoittajan Jyrki Paaskoski pitää yleisöluennon. Illalla yleisöllä on mahdollisuus seurata soihtukulkuetta, musiikkiesityksiä ja ilotulitusta.

Kanavajuhlan järjestävät liikenne- ja viestintäministeriö, Merenkulkulaitos ja Lappeenrannan kaupunki.


Venäjä-yhteistyötä vahvistetaan

Kanavajuhlan ohessa Lappeenrannassa pidetään perjantaina EU:n ja Venäjän välisen pysyvän kumppanuusneuvoston (PPC) liikennealan kokous. Tavoitteena on vahvistaa EU:n ja Venäjän välistä liikenneyhteistyötä ja kartoittaa alueiden välisen liikennepolitiikan haasteita. Esillä ovat erityisesti liikenneväylät ja logistiikka. Kokoukseen osallistuvat komissaari Barrot, ministeri Huovinen, liikenneministeri Levitin ja Saksan liikenneministeriön valtiosihteeri Jörg Hennerkes.

Kanavajuhlallisuuksiin liittyy lisäksi Nuijamaan ja Brusnitshnojen välisen uuden rajanylityspaikan ja tien avajaiset. Tieyhteyden avaavat perjantaina aamulla ministeri Huovinen ja liikenneministeri Levitin. Uuden raja-aseman odotetaan sujuvoittavan liikennettä ja vähentävän rajanylitysten ruuhkautumisia.


Kanavasopimukselle haetaan jatkoa

Suomen ja Venäjän kesken ovat käynnissä neuvottelut kanava-alueen vuokrasopimuksen jatkamisesta. Nykyinen vuokrasopimus umpeutuu elokuussa 2013.

Kanavan rakentaminen aloitettiin vuonna 1845. Käyttöön se otettiin 7. syyskuuta 1856. Jatkosodan jälkeen suomalaiset saivat uudelleen kanavan käyttöönsä, kun Neuvostoliitto vuokrasi kanava-alueen vuonna 1963 solmitun sopimuksen seurauksena Suomelle. Suomen valtio huolehtii kanavan ja siihen liittyvän väyläverkon ylläpidosta.

Saimaan kanava on 43 kilometriä pitkä. Kanava on porrastettu kahdeksalla sululla ja sen suurin pudotuskorkeus on noin 13 metriä. Vesiväylän kautta kulkee arviolta 1,5 miljoonaa tonnia rahtia vuodessa.


Lisätietoja:

valtiosihteeri Perttu Puro, puh. (09) 160 28587, 040 7793436
Saimaan kanavan historian kirjoittaja Jyrki Paaskoski, puh. 050 556 5614
kanavan historia: kanavamuseon päällikkö Päivi Vattulainen, puh. 0400 655 218
Saimaan kanavan Suomen valtuutettu Juhani Korpela, puh. (09) 160 28322, 0400 502 140