Takaisin

Selvityshenkilö Astrid Gartz: SVT:n lähetykset Suomessa digitalisoidaan

Selvityshenkilö Astrid Gartz: SVT:n lähetykset Suomessa digitalisoidaan

Tiedote 07.06.2005 10.00 fi

Televisioverkko, jossa Ruotsin SVT:n ohjelmat lähetetään Suomessa, halutaan digitalisoida. Verkkolupa ja televisiotoiminnan lupa laitetaan haettaviksi lähivuosina. Näin turvataan Ruotsin television lähetysten näkyminen Suomessa vähintään nykyisessä laajuudessa myös digiaikana.

Selvityshenkilö Astrid Gartz ehdottaa, että Ruotsin SVT 1:n ja SVT 2:n ohjelmat välitettäisiin digitaalisina maanpäällisessä verkossa Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla 31.8.2007 alkaen.

Astrid Gartz selvitti liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta Ruotsin television lähetysten vastaanottoa Suomessa digitaaliseen televisiotoimintaan siirryttäessä. Sekä Suomessa että Ruotsissa hallitukset kannattavat tv-ohjelmavaihdon jatkamista ja mahdollista laajentamista.

Selvityshenkilön mielestä tekijänoikeuskorvausten laskentatapa pitäisi Suomessa muuttaa samanlaiseksi kuin TV Finland-kanavan lähetysten korvausten laskentaperusteet Ruotsissa. Nykyisen laskentatavan mukaan digitaalisten lähetysten tekijänoikeuskorvaukset olisivat noin 6 miljoonaa euroa ja Ruotsissa käytössä olevan tavan mukaan noin 1 miljoona euroa. Kustannusten selvittyä voidaan päättää miten SVT:n ohjelmien lähettäminen Suomessa rahoitetaan. Rahoitus voidaan järjestää valtion budjetista, televisio- ja radiorahastosta tai maksu-tv-periaatteella.

Ehdotuksen mukaan SVT:n lähetykset näkyisivät digiaikana hieman nykyistä laajemmalla alueella Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Gartz esittää, että molemmilla alueilla lähetettäisiin SVT 1 ja SVT 2 -kanavien ohjelmaa. SVT 2 -kanavalla esitettäisiin päivisin lastenohjelmia.

Nykyisin Pohjanmaalla maanpäällisessä verkossa näkyvät molemmat SVT:n kanavat ja Etelä-Suomessa SVT Europa -yhdistelmäkanava. SVT:n digitaalisia kanavia lähetetään joissain kaapeli-tv-verkoissa.

Yleisradiolla on 31.8.2007 asti toimilupa SVT:n ohjelmien lähettämiseen Suomessa.

Ministeriö pyytää Gartzin raportista lausuntoja elokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen päätetään jatkotoimista.


Lisätietoja:
viestintäneuvos Ismo Kosonen, puh. (09) 160 28462, 050 511 6601