Takaisin

Suomeen maailman ensimmäinen koko maan kattava langaton laajakaistaverkko – toimilupa Digitalle

Suomeen maailman ensimmäinen koko maan kattava langaton laajakaistaverkko – toimilupa Digitalle

Tiedote 22.06.2005 14.09 fi

Digita Oy on saanut toimiluvan uuden digitaalisen matkaviestinverkon rakentamiseen. Verkossa voidaan välittää sähköisiä palveluita ja puheluita langattomasti koko maassa. Palveluiden käyttö onnistuu liikkeellä ollessakin.

Valtioneuvosto myönsi toimiluvan 22. kesäkuuta.

Digita ei itse tarjoa käyttäjille palveluita, vaan se toimii vain verkko-operaattorina. Toimiluvassa on ehto, jonka mukaan Digitan on vuokrattava verkkoa kaikille halukkaille palveluntarjoajille tasapuolisin ehdoin.

Verkko rakennetaan NMT 450-palvelulta vapautuneelle taajuudelle.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena L u h t a s e n mukaan päätöksellä pannaan täytäntöön kansallisen laajakaistastrategian painotukset mobiilin laajakaistan kehittämisestä.

Luhtanen pitää tärkeänä, että valituksi tuli verkon ylläpitoon keskittyvä yritys. Tämä varmistaa, että palveluntarjoajien kesken on kilpailua.

Tehdyn tekniikkavalinnan Luhtanen uskoo olevan maailmanlaajuisestikin edistyksellinen.
Laajakaistastrategian onnistunut toimeenpano edistää lähivuosina kansakunnan menestystä. Suomalaisten on saatava uusimmatkin tietoyhteiskuntapalvelut käyttöönsä muualtakin kuin työpaikan tai kodin tietokoneelta.

Uudessa verkossa ovat mahdollisia Internet-puhelut ja Internet-multimedia. Niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi metsäteollisuuden ja kuljetusyritysten käyttämissä palveluissa sekä terveydenhuollon palveluissa.

Verkon tekniikaksi valittiin Flash-OFDM, joka otetaan nyt ensi kertaa maailmassa laajamittaiseen käyttöön matkaviestinverkossa. Toinen tarjolla ollut vaihtoehto oli CDMA-tekniikka.

OFDM:n etuna pidetään sitä, että se on alusta lähtien suunniteltu Internet-käyttöön. Esimerkiksi puhelut toteutetaan VoIP-menetelmällä.

Digita on sitoutunut rakentamaan verkon kolmessa vaiheessa. Ensimmäiseksi katetaan laajakaistastrategian mukaisesti harvaan asutut alueet, kuten Lappi ja Itä-Suomi sekä saaristo- ja rannikkoseudut. Niissä rakentaminen saadaan valmiiksi jo syyskuussa 2006.

Toisen vaiheen valmistuttua joulukuussa 2007 lähes koko Suomen pinta-ala on katettu. Viimeisimmätkin katvealueet katetaan syyskuuhun 2009 mennessä.

Toimilupaa haki seitsemän yritystä. Näistä viisi tarjosi OFDM-tekniikkaa.

OFDM = orthogonal frequency division multiplexing
CDMA = code division multiple accessLisätietoja:
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389, 0500 787 742
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392, 0500 812 505