null Suomen ja Venäjän liikenneministerit neuvottelevat Moskovassa

Suomen ja Venäjän liikenneministerit neuvottelevat Moskovassa

Tiedote 21.04.2009 11.31 fi

Suomen ja Venäjän välisen maantieliikenteen lupa-asiat, Saimaan kanavan vuokrasopimus, rautatieliikenteen kehittäminen sekä Itämeren ympäristö ja turvallisuushankkeet ovat pääaiheina, kun Suomen liikenneministeri Anu Vehviläinen tapaa kollegansa Igor Levitinin 23. huhtikuuta Moskovassa.

Osapuolet keskustelevat siitä, miten taloudellinen taantuma on vaikuttanut maiden välisten liikennejärjestelmien kehittämishankkeisiin. Suomen ja Venäjän välisten liikenneyhteyksien kehittämiskohteina ovat muun muassa Vaalimaan ja Torfjanovkan raja-asema sekä Helsingin ja Pietarin välinen nopean junayhteys. Nopea junaliikenne on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2010. Radanparannusinvestointien lisäksi matkustusasiakirjojen tarkastuskäytäntöjä halutaan muuttaa joustavammiksi. Venäjällä on tullut voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa liikkuvassa junassa tehtävät tarkastukset.

Keskusteluissa käsitellään Suomen ja Venäjän välisen raskaan liikenteen ajoneuvojen painorajoituksia. Osapuolet ovat aloittaneet neuvottelut maiden välisen maantieliikennesopimuksen muuttamiseksi. Tarkoituksena on, että tiemaksuja ja raskaiden ajoneuvojen painoja ja mittoja koskevia määräyksiä muutettaisiin paremmin vastaamaan EU-säädöksiä.

Keskusteluissa käsitellään myös merenkulun turvallisuutta ja Itämeren ympäristön tilan parantamista. Ministerit keskustelevat siitä, miten Suomenlahden öljyntorjuntavalmiutta voitaisiin parantaa yhteistyötä tiivistämällä. Esillä ovat myös osapuolten toimet käymäläjätepäästöjen vähentämiseksi erityisesti matkustaja-aluksilta.

Tapaamisen aikana ministerit keskustelevat Saimaan kanavan vuokrasopimuksen viimeistelemisestä ja allekirjoittamisen aikataulusta.

Suomalais-venäläinen liikenne- ja logistiikkafoorumi

Matkan aikana ministerit osallistuvat myös Venäjän liikenneministeriön ensimmäistä kertaa järjestämään suomalais-venäläiseen liikenne- ja logistiikkafoorumiin. Tapahtumassa käsitellään liikenteen ja logistiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Foorumin tuloksia on tarkoitus hyödyntää maiden välisen taloudellisen yhteistyön laajentamisessa.

Foorumin avaa Venäjän ensimmäinen varapääministeri Sergei Ivanov. Muina puhujina foorumissa ovat Venäjän presidentin avustaja Arkadi Dvorkovits, Venäjän tullilaitoksen pääjohtaja Andrei Beljaninov sekä molempien maiden rautatieyhtiöiden johto. Lisäksi foorumissa puheenvuoron käyttävät Itella, Destia, Finnair, Finnlines, Blue1, Kotkan Satama, Ilmatieteen laitos ja VTT.

Foorumin puheenjohtajina toimivat liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristov. Ministerit tutustuvat myös samaan aikaan järjestettävään kansainväliseen tavarankuljetusten, liikenteen ja logistiikan TranRossija 2009 -messuihin.

Ministeri Vehviläinen on foorumin yhteydessä lehdistön tavattavissa. Median yhteyshenkilö Moskovassa on tiedottaja Janne Hauta (040 716 8552).

Lisätietoja:
erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh (09) 160 28325, kansliapäällikkö Harri Pursiainen, 0500 787 742, ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260, hallitusneuvos Silja Ruokola, puh. 040 580 0894