Takaisin

Suomessa edulliset laajakaistayhteydet

Suomessa edulliset laajakaistayhteydet

Tiedote 25.01.2006 11.54 fi

Laajakaistayhteyksien hinnat laskivat viime vuonna koko Euroopan Unionin alueella. Suomessa hinnat laskivat hieman keskimääräistä vähemmän. Suomi on kuitenkin yksi edullisimmista EU-maista.

Tiedot selviävät liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä, jossa tutkittiin EU-maiden laajakaistayhteyksien hintoja lokakuussa 2005. Tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran. Suomessa laajakaistayhteyksien hintataso on muutamassa vuodessa laskenut yhdestä Euroopan kalleimmista yhdeksi halvimmista. Tutkimuksessa on laskettu kullekin EU-maalle liittymämäärällä painotettu keskiarvohinta kolmelle liittymä-nopeudelle (512 kbit/s, 1 Mbit/s ja 2 Mbit/s).

Laajakaistayhteyksien hintoja ovat laskeneet kiristynyt kilpailu ja tarjouskampanjat. Kampanjatarjoukset voivat kuitenkin eräissä maissa sitoa kuluttajat jopa kolmen vuoden sopimuksiin. Markkinointikampanjat ovat olleet Suomessa merkittävästi monia muita EU-maita maltillisempia.

Edullisimmat laajakaistayhteydet ovat tutkimuksen mukaan Liettuassa, Alankomaissa, Virossa ja Italiassa. Hitaimmissa laajakaistayhteyksissä Suomi on neljänneksi edullisin maa. Nopeimmissa 2 megabitin yhteyksissä Suomi sijoittuu sijalle kymmenen. Kalleimpia laajakaistayhteydet olivat Kreikassa.

Koko EU:ssa, uudet jäsenmaat mukaan lukien, laajakaista on joka neljännessä kotitaloudessa. Suomessa laajakaistayhteys on tutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla kotitalouksista.Lisätietoja:
viestintäneuvos Kari T. Ojala, puh. (09) 160 28725, 0400 812 509
tutkija Mikael Åkermarck, puh. (09) 160 28396, 0400 533 847