Suomessa edulliset laajakaistayhteydet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2006 11.54
Tiedote
Laajakaistayhteyksien hinnat laskivat viime vuonna koko Euroopan Unionin alueella. Suomessa hinnat laskivat hieman keskimääräistä vähemmän. Suomi on kuitenkin yksi edullisimmista EU-maista.

Tiedot selviävät liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä, jossa tutkittiin EU-maiden laajakaistayhteyksien hintoja lokakuussa 2005. Tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran. Suomessa laajakaistayhteyksien hintataso on muutamassa vuodessa laskenut yhdestä Euroopan kalleimmista yhdeksi halvimmista. Tutkimuksessa on laskettu kullekin EU-maalle liittymämäärällä painotettu keskiarvohinta kolmelle liittymä-nopeudelle (512 kbit/s, 1 Mbit/s ja 2 Mbit/s).

Laajakaistayhteyksien hintoja ovat laskeneet kiristynyt kilpailu ja tarjouskampanjat. Kampanjatarjoukset voivat kuitenkin eräissä maissa sitoa kuluttajat jopa kolmen vuoden sopimuksiin. Markkinointikampanjat ovat olleet Suomessa merkittävästi monia muita EU-maita maltillisempia.

Edullisimmat laajakaistayhteydet ovat tutkimuksen mukaan Liettuassa, Alankomaissa, Virossa ja Italiassa. Hitaimmissa laajakaistayhteyksissä Suomi on neljänneksi edullisin maa. Nopeimmissa 2 megabitin yhteyksissä Suomi sijoittuu sijalle kymmenen. Kalleimpia laajakaistayhteydet olivat Kreikassa.

Koko EU:ssa, uudet jäsenmaat mukaan lukien, laajakaista on joka neljännessä kotitaloudessa. Suomessa laajakaistayhteys on tutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla kotitalouksista.



Lisätietoja:
viestintäneuvos Kari T. Ojala, puh. (09) 160 28725, 0400 812 509
tutkija Mikael Åkermarck, puh. (09) 160 28396, 0400 533 847