Takaisin

Suomessa Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuhelut

Suomessa Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuhelut

Tiedote 21.06.2005 11.35 fi

Suomessa on Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuheluhinnat, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön teettämä tutkimus. Hinnat laskivat Suomessa yli kolmanneksen vuodessa eli eniten tutkituista maista. Sveitsiä lukuunottamatta hinnat laskivat kaikissa maissa.

Hintavertailussa olivat mukana EU:n 15 vanhaa jäsenmaata sekä Islanti, Norja ja Sveitsi. Tutkimus tehtiin maaliskuussa nyt viidettä kertaa. Matkapuheluiden hinnat ovat hintakorivertailun mukaan laskeneet vuoden takaisesta selvästi, keskimäärin 15 prosenttia.

Selvityksessä tarkasteltiin kaikkiaan 57 laskutettavaa kuluttajaliittymää. Kustakin maasta vertailussa oli vähintään kahden ja enintään viiden eri operaattorin liittymä.

Selvitys perustui hintakoriin, jossa oli mukana arkipäivä-, arki-ilta- ja viikonloppu-puheluita yhteensä 150 minuuttia kuukaudessa. Hintakoriin sisältyi myös 25 tekstiviestiä, liittymän kuukausimaksu ja arvonlisävero. Jos aloitusmaksu oli käytössä, se laskettiin tänä vuonna koriin mukaan, koska aloitusmaksut ovat yleistyneet. Myös hintakehitystä kuvaavia aikasarjoja muutettiin niin, että ne sisältävät aina puhelujen aloitusmaksun.

Suomessa hintakorin arvo on 19,9 euroa kuukaudessa. Seuraavaksi edullisimman maan Luxemburgin hintakorin arvo on 21,2 euroa ja Tanskan 22,5 euroa. Kalleimmat hintakorit ovat Sveitsissä 56,5 euroa ja Saksassa 48,3 euroa. Hintaerot vertailumaiden välillä ovat vuoden aikana kasvaneet noin viidenneksellä.

Etukäteen maksettavissa, ns. prepaid-liittymissä minuuttihinnat olivat yleensä jonkin verran kalliimpia kuin laskutettavissa liittymissä, mutta niissä ei ole erillistä kuukausimaksua. Suomessa vähän käytetty prepaid-liittymä on selvästi kalliimpi, mutta esimerkiksi Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa jonkun verran halvempi kuin laskutettava liittymä. Ennakkoon maksetut liittymät ovatkin suosittuja näissä maissa. Saksassa molempia liittymätyyppejä on suunnilleen yhtä paljon.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395, 0400 812 508