Takaisin

Suomessa yhä Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuhelut

Suomessa yhä Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuhelut

Tiedote 07.06.2006 10.33 fi

Suomessa on edelleen Länsi-Euroopan edullisimmat matkapuheluhinnat. Hinnat ovat laskeneet viidenneksellä viime vuodesta.

Suomen ja 18 muun maan hintoja verrattiin liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä tutkimuksessa huhtikuussa 2006. Mukana vertailussa olivat EU:n 15 vanhaa jäsenmaata sekä Islanti, Norja ja Sveitsi.

Lähes kaikkien tutkittujen maiden hinnat laskivat vuoden takaisesta tai pysyivät ennallaan. Eniten hinnat laskivat Ruotsissa, Sveitsissä ja Suomessa. Kreikassa ja Ranskassa matkapuheluiden hinnat nousivat selvästi. Halvimman ja kalleimman maan hintaero on vuoden aikana kasvanut lähes viidenneksellä.

Selvityksessä tarkasteltiin kaikkiaan 56 laskutettavaa kuluttajaliittymää. Kustakin maasta mukana oli 2-4 operaattorin liittymät. Selvitys perustui hintakoriin, jossa oli mukana arkipäivä-, arki-ilta- ja viikonloppupuheluita yhteensä 150 minuuttia kuukaudessa. Hintakoriin sisältyi myös 25 tekstiviestiä, liittymän kuukausimaksu ja arvonlisävero. Hintakori laskettiin niin, että se sisälsi aina myös puhelujen aloitusmaksun.

Suomessa hintakorin arvo on 15,90 euroa kuukaudessa. Seuraavaksi edullisimpien maiden hintakorit ovat: Ruotsi 18,10 euroa, Luxemburg 21,20 euroa ja Tanska 22,60 euroa. Kalleimmat hintakorit ovat suurissa maissa eli Saksassa (46,80 euroa), Iso-Britanniassa (43,40 euroa) ja Ranskassa (43,30 euroa).

Kaikkien tutkittujen maiden liittymämäärillä painotetun korihinnan keskiarvo on laskenut kolme prosenttia viime vuoden maaliskuusta. Vaihtelu hintamuutoksissa oli maiden välillä suurta. Eniten hinnat laskivat Ruotsissa: 41 prosenttia. Suurimmissa maissa hintamuutokset olivat yleensä pieniä.

Kolmannen sukupolven palveluiden hintoja ei vielä vertailtu, koska niitä käytetään melko vähän.

Etukäteen maksettavien pre-paid -liittymien minuuttihinnat ovat yleensä laskutettavien liittymien minuuttihintoja kalliimpia, mutta niissä ei ole erillistä kuukausimaksua. Useimmissa maissa näiden liittymätyyppien hintaero on pieni.Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Rainer Salonen, puh. (09) 160 28395, 0400 812 508