null Suomesta tietoliikenneverkkojen kärkimaa – digitaalisen infrastruktuurin strategia ja 5G-taajuuksien huutokauppa-asiakirjat lausunnoille

Suomesta tietoliikenneverkkojen kärkimaa – digitaalisen infrastruktuurin strategia ja 5G-taajuuksien huutokauppa-asiakirjat lausunnoille

Tiedote 23.05.2018 17.10 fi sv en

Nainen katsoo heijastettua näyttöä tietoliikenneyhteyksistä (kuva: LVM/Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeriö lähettää lausunnoille luonnoksen digitaalisen infrastruktuurin strategiaksi, jossa linjataan toimenpiteet ja tavoitteet Suomen tietoliikenneverkkojen kehittämiseksi. Keskeisiä esitettyjä toimenpiteitä ovat ensimmäisten taajuuksien osoittaminen 5G-verkkojen käyttöön huutokauppaamalla sekä valokuiturakentamisen edistäminen esimerkiksi lupamenettelyjä yksinkertaistamalla ja kehittämällä.

- Tavoitteenamme on olla tietoliikenneverkkojen kärkimaa. Digitaalisen infrastruktuurin tulee mahdollistaa asuminen, työskentely ja yrittäminen kaikkialla Suomessa. Strategian tavoitteissa ja toimenpiteissä on huomioitu elinkeinoelämän ja kuluttajien tarpeet, sanoo liikenne ja viestintäministeri Anne Berner.

Strategialla vastataan globaaleihin kehityssuuntiin kuten tekoälyn, datatalouden, automaation ja robotisaation, esineiden internetin sekä virtuaalitodellisuuden kasvavaan rooliin tulevaisuuden sovelluksissa ja palveluissa. Laadukkaat ja toimintavarmat laajakaistaverkot ja niiden kautta välitetty digitaalinen tieto muodostavat alustan digitaalisille palveluille sekä uusille innovaatioille. Strategiaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

5G-taajuuksien huutokauppa tämän vuoden aikana

Toimiluvat langattoman laajakaistan käyttöön 3,5 gigahertsin taajuusalueella myönnetään huutokauppamenetelmällä. Taajuusaluetta voidaan hyödyntää ensimmäisten 5G-verkkojen rakentamiseen Suomessa. Huutokaupan järjestäisi Viestintävirasto syksyllä 2018, ja myönnettävien taajuuksien toimilupakausi alkaisi 1. päivänä tammikuuta 2019.

5G on seuraavan sukupolven matkaviestinteknologia, joka mahdollistaa nykyistä nopeammat langattomat yhteydet ja viiveettömämmän ja luotettavamman tiedonsiirron. 5G:n odotetaan tuovan uusia palveluita ja liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi liikenteeseen ja teollisuuteen.

Huutokaupan ja huutokaupattavien taajuuksien yksityiskohdista säädetään valtioneuvoston asetuksilla ja Viestintäviraston huutokauppamääräyksellä. Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää huutokauppaa koskevista asetuksista ja hakuilmoitusluonnoksesta lausuntoja. Lausuntoja voi antaa Lausuntopalvelu.fi –sivuston kautta 25.6.2018 mennessä. Edelliset taajuushuutokaupat järjestettiin vuosina 2013 ja 2016.

Viestintävirasto toimittaa samanaikaisesti lausuttavaksi luonnokset huutokauppaa koskevasta määräyksestä sekä radiolupien teknisistä ehdoista.

Mitä seuraavaksi?

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta digitaalisen infrastruktuurin strategiaksi ja 3,5 gigahertsin taajuusalueen huutokauppaa koskevista asiakirjoista. Lausuntoaika päättyy 25.6.2018. Aikaisemmin digitaalisen infrastruktuurin strategiasta on puhuttu myös kansallisena laajakaistastrategiana.

Lisätietoja

yksikön johtaja Päivi Antikainen, p. 050 382 7101, etunimi.sukunimi@lvm.fi