Suomi ja Saksa pyytävät esityksiä Itämeren moottoritien hankkeiksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2006 15.53
Tiedote
Suomi ja Saksa ovat avanneet hakumenettelyn, jossa pyydetään ehdotuksia niin sanotun Itämeren moottoritien hankkeiksi. Tarkoitus on löytää projekteja, joilla parannettaisiin maiden satamien kautta kulkevia maa- ja merikuljetusyhteyksiä. Hakumenettelyssä hyväksytyille hankkeille voi myöhemmin hakea rahoitusta Euroopan unionilta.

Merten moottoritiet ovat yksi EU:n jäsenmaat toisiinsa yhdistävän TEN-liikenneverkon (trans-European Network) 30 prioriteettihankkeesta. Alun perin TEN-verkkoon kuului vain maaliikenneyhteyksiä, mutta vuonna 2004 myös meriyhteydet tulivat verkon osaksi.

Projektiehdotusten laadintaan on aikaa maaliskuun lopulle asti. Suomen liikenne- ja viestintäministeriö ja Saksan vastaava ministeriö käyvät sen jälkeen projektiehdotukset läpi ja laittavat ne paremmuusjärjestykseen. Hankkeille voi hakea muun muassa TEN-verkon kehittämishankkeisiin tarkoitettua rahoitustukea. Etusijalla ovat hankkeet, joihin osallistuu useita satamia kummastakin maasta.

Merten moottoriteiden investointeihin on mahdollista saada tukea enimmillään 20 prosenttia, kun maksimituki tavallisissa TEN-verkon kehittämishankkeissa on 10 prosenttia. Tukea voi saada muun muassa satamainfrastruktuuriin, tie- rata- ja meriväyläyhteyksien kehittämiseen, infomaatiojärjestelmiin sekä merenkulun turvallisuutta edistäviin laitteistoihin.



Lisätietoja:
yli-insinööri Juha Parantainen, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28383 tai 040 756 9601