null Suomi ja Venäjä neuvottelevat tieliikennekysymyksistä Helsingissä

Suomi ja Venäjä neuvottelevat tieliikennekysymyksistä Helsingissä

Tiedote 13.06.2008 13.36 fi

Suomi ja Venäjä neuvottelevat maantieliikenteen kysymyksistä 16.-17. kesäkuuta Helsingissä. Tärkeimpinä aiheina ovat muun muassa Venäjän rajoitukset autonkuljetusrekkojen rajanylityksille, tavaraliikenteen kuljetusluvat sekä ajoneuvojen painot, mitat ja erikoisluvat.

Akuutein keskustelunaihe on rajanylitys. Erityisesti Etelä-Karjalassa on kuutostielle syntynyt pahoja ruuhkia, kun Venäjän hallitus päätti yksipuolisesti tulliasetuksellaan keskittää kaikkien autonkuljetusrekkojen rajanylitykset Nuijamaalle ja Imatralle.

Suomi ottaa neuvotteluissa esille kuljetuslupajärjestelmän kehittämisen. Suomi haluaisi kertalupien sijasta siirtyä monikertalupiin. Tavoitteena on, että lupajärjestelmästä voitaisiin tulevaisuudessa luopua. Esillä on myös kuljetuslupien määrä: Venäjä vaatii kuluvalle vuodelle 470 000 lupaa.

Mitat ja painot ovat jatkuvasti keskustelun alla oleva ongelma maiden välisessä liikenteessä. Suomi esittää jälleen, että Venäjä siirtyisi käyttämään eurooppalaisia mitta- ja painostandardeja, koska kuljetusyritykset joka tapauksessa käyttävät länsimaista kalustoa. Venäjän rekisterilupiin halutaan sisällytettäviksi ajoneuvojen akselipainot.

Lisäksi kuljetusten erikoislupien hakemukset halutaan sähköisiksi. Erikoislupa tarvitaan ylileveisiin, ylikorkeisiin, yliraskaisiin sekä vaarallisten aineiden kuljetuksiin.

Venäjän 15-jäsenisen valtuuskunnan johdossa on varaministeri Jevgeni Moskvitshov. Suomen valtuuskuntaa johtaa ylijohtaja Juhani Tervala. Valtuuskunnassa ovat edustettuina liikenne- ja viestintäministeriön lisäksi Tiehallinto, tulli, Ajoneuvohallintokeskus ja SKAL.

Lisätietoja

ylijohtaja Juhani Tervala, puh. 050 552 7260
kansainvälisten asioiden neuvos Silja Ruokola, puh. (09) 160 28367 tai 040 580 0894